NRK Meny
Normal

10 ting du ikke bør gjøre på jobbintervjuet

Én ting kan vi slå fast med det samme: Ikke møt på jobbintervju i bar overkropp og på rulleskøyter. Og ja, det har skjedd.

Carine Helgesen, Arena Personal
Foto: Lotte Olsen / NRK

– Ja, det er dessverre sant. Han kom inn en varm sommerdag og rullet over kontorgulvet i bar overkropp, forteller en lettere oppgitt og lattermild Carine Helgesen. Hun er daglig leder i rekrutterings- og bemanningsbyrået Arena Personal. Hun intervjuer flere kandidater hver eneste uke til forskjellige type stillinger.

Hele lista over hva du ikke skal gjøre på jobbintervjuet leser du nederst i saken!

Knepp igjen

La oss bare bli ferdige med dette med klær først: Du bør ha kneppet igjen flere knapper enn du har åpne. Ingen vil se en hårete brystkasse hos en mann eller brystpartiet til en kvinne, sier Helgesen.

– Pynt deg litt mer enn du ville gjort for å gå på jobb. Vis at du tar dette alvorlig, og vis respekt for dem som skal intervjue deg - også i klesveien, sier bemanningseksperten, og ber folk være forberedt på å fortelle om tatoveringene sine hvis tatoveringene synes.

Noen ting er kanskje greit og ganske innlysende: Ta deg en dusj, ikke bruk for mye parfyme og sminke, bruk nøytrale klær og se folk i øya og tilby et godt, fast, og forhåpentligvis tørt, håndtrykk.

- Ikke vær verdensmester

Men hva skal man ikke gjøre i møtet med en potensiell arbeidsgiver?

– Ikke lat som du er verdensmester. Ikke gi inntrykk av at du vet mer enn dem som intervjuer deg. Du skal for all del forberede deg godt, men ingen liker å bli belært med sitater fra sin egen årsrapport, forteller Helgesen.

Karina Sandell, Infotjenester AS

Karina Sandell i Infotjenester var med på ansette omtrent 35 mennesker i bedriften i fjor. Hun prøve ikke å la førsteinntrykket styre.

Foto: Privat
Carine Helgesen, Arena Personal

Carine Helgesen i Arena Personal gir er klar på hva man ikke skal gjøre i jobbintervjuer.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Karina Sandell er HR-konsulent i Infotjenester AS som leverer tjenester innen personal, ledelse, HMS, lønn og regnskap til bedriftsmarkedet. I fjor ansatte de omtrent 35 nye medarbeidere. Til hver stilling avholdt de 5-6 førstegangsintervjuer, og 2-3 andregangsintervjuer. Forsiktig antatt: 250 jobbintervjuer på ett år.

Med så mange intervjuer har Sandell én kjepphest som hun vil formidle:

– Hvis du skal på jobbintervju og skjønner at du kommer til å bli forsinka, så gi beskjed! Vi har full fortståelse for at det kan oppstå ting på hjemmebane eller i trafikken, men da må du si fra. Selv om det bare er fem minutter, sier Sandell.

Se humorinnslag: Kroppsspråk på jobbintervjuet - Harald Eia og Atle Antonsen

Snus og energidrikk

Hun prøver å ikke la førsteintrykket styre for mye, og både hun og Helgesen gjør begge sitt for at folk skal føle seg komfortable i intervjusituasjonen.

– Noen har man bedre kjemi med enn andre, men det betyr jo ikke at de passer godt eller dårlig til stillingen som skal besettes, bedyrer Sandell.

Også Sandell har kandidater hun aldri kommer til å glemme. En mann hadde en kandidat som hadde med to bokser energidrikk han drakk under intervjuet, fordi han hadde sovet så dårlig og trengte «noe for å holde øynene åpne».

- En annen gang var den en som snuste under intervjuet, og som underveis i praten plutselig begynte å grave under leppa for å legge den brukte snusen tilbake i boksen sin. Den snusen burde han kanskje ventet med til etter intervjuet, sier Sandell.

Både Sandell fra Infotjenester og Helgesen fra Arena Personal er skjønt enige på noen punkter: Forbered deg godt på hva bedriften driver med, og forbered deg på å få kontringsspørsmål på svarene du gir.

Så hvis jeg svarer at mine svake sider er at jeg er arbeidsnarkoman og altfor perfeksjonistisk?

– Så ville jeg kontret med spørsmålet om hvor lenge du kan jobbe sånn før du blir utbrent, svarer Helgesen kjapt.

I tillegg bør du ha forberedt et par gode spørsmål til dem som skal ansette. Et godt slikt spørsmål kan være om hvordan arbeidsmiljøet er i bedriften.

– Da viser du at du er opptatt av et godt arbeidsmiljø, og det er viktig, sier Helgesen.

Og mannen i bar overkropp på rulleskøyter - hvordan gikk det med han?

– Han fikk beskjed om at han godt kunne intervjues, men da måtte han komme tilbake en annen dag, påkledd og med sko, ler Helgesen.

Styr unna dette på jobbintervjuet:

 • Ikke møt uforberedt
 • Ikke oppfør deg som om du er verdensmester
 • Ikke vær redd for å skryte av det du faktisk kan
 • Ikke ljug
 • Ikke vik med blikket
 • Ikke vær slapp i håndtrykket
 • Ikke snakk til bare én av dem som intervjuer
 • Ikke spør om lønn og vilkår på første intervju
 • Og hvis lønn kommer opp som tema, ikke vær grådig
 • Ikke kritisér tidligere eller nåværende arbeidsgiver

Les også: Tyggis kan være verre enn hullete jeans

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Halden i trøbbbel

  Syv minutter ut i andre omgang leder Haslum med fem mål i kvartfinalen i NM-sluttspillet i håndball. Halden har hentet frem en småskadet Trym Bilov-Olsen fra banken i forsøket på å ta igjen forspranget.

 • Halden tre mål bak til pause

  Det er pause i den avgjørende kvartfinalen i håndball-NM mellom Halden topphåndball og Haslum. Haslum leder 18-15.