NRK Meny
Normal

- Må ha statsmidler til nasjonalparksenter

- Uten statlige midler kan den nye nasjonalparken på Hvaler bli verdiløs, mener både kommunen og Oslofjorden Friluftsråd.

Hvaler

Oslofjorden Friluftsrådet mener hele poenget med ytre Hvaler nasjonalpark forsvinner hvis en ikke får statlige midler til et nasjonalparksenter.

Foto: Martin Schmidt/NRK

Nett-tv: Undervannsbilder av korallrevet utenfor Hvalerøyene

Nasjonalparken på Hvaler kan bli Norges første marine nasjonalpark.

GALLERI: Den vakre skjærgården på Hvaler - Ytre Hvaler Nasjonalpark

- Men uten penger til et opplevelsessenter blir det stusselig. Det sier styreleder i Oslofjordens Friluftsråd, Rolf Klerud.

Fylkesmannens om nasjonalparken

Ingen vits uten midler

Syrelederen i Friluftsrådet mener hele poenget med en slik nasjonalpark forsvinner hvis en ikke får statlige midler.

- Når vi nå etablerer en så flott nasjonalpark så er det jo underlig at det ikke ligger inne penger til et slikt senter som skal være med å profilere og utvikle nasjonalparken.

- Uten et slikt senter skjønner jeg ikke meningen med hele parken. Hvordan skal vi da utvikle det som ligger der. Og hvordan skal vi kunne tilby de som kommer de herlighetene som nå blir fredet, sier Klerud til NRK.

Ordfører vil bruke private

Ordfører på Hvaler, Eivind Normann Borge, savner også mer pengestøtte fra staten.

Han viser til at svenske myndigheter bevilger langt mere penger til sine nasjonalparker, og frykter nå at man må gå til private investorer for å få til et fullverdig tilbud.

- Hvis vi skulle brukt bare midlene fra sentrale myndigheter så blir det bare kiosk og brosjyrer. Men vi kan jo ikke gjøre det. Vi er nødt til å bruke private interesser for å få utnyttet det potensialet som ligger der, sier ordfører Eivind Normann Borge

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • USA vil bruke 90 mill. på Rygge

    USA vil bruke omkring 90 millioner kroner til å ruste opp Rygge militære flyplass, melder TV2.no. Bevilgningen er godkjent i USA, men det norske forsvarsdepartementet avviser at det er fattet noen beslutning om amerikanske investeringer på Rygge.

  • Trøgsting møter alvorlig tiltale

    En mann i 60-årene fra Trøgstad må i retten i Oslo over nyttår, tiltalt for besittelse av seksualiserte bilder av barn og forsøk på å begå seksuelle handlinger med en mindreårig. Ifølge tiltalen hadde han avtalt et møte med en 13 år gammel jente i februar, men da møtte i stedet en mann opp.