Hopp til innhold

- Lite givende å være lokalpolitiker

– Peter Kuran har rett når han frykter demokratiske problemer vil følge politikerflukten i Fredrikstad, sier ekspert på lokaldemokrati.

Peter Kuran (H)

Peter Kuran (H) er én av de folkevalgte som er bekymret for lokaldemokratiet - nå får han støtte av en ekspert på lokaldemokrati.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Statsviter, og ekspert på lokaldemokrati, Geir Conrad Tufte sier det er krevende og lite givende å være lokalpolitiker i Norge, og det mener han byråkratene tjener på.

– På det teoretiske planet er det holdepunkt for å si at det er en fare for den folkevalgte styringen av kommunene, sier han.

Borgere og media må ta ansvar

Det er en maktbalanse i lokalpolitikken, ifølge Tufte. På den ene siden, et erfarent og, kunnskapsrikt administrasjonsapparat. Mot dem, et korps av folkevalgte.

Politikerne kan gjerne være like rutinerte, og kjenne like mange taktiske triks som byråkratene, men når frafallet blir så stort som i Fredrikstad så forskyves maktbalansen, tror statsviteren.

Og ferske politikere, som plutselig må håndtere sterke reaksjoner fra nabolag og lokalpresse når de må ta upopulære avgjørelser, gjør ikke kampen om makta lettere.

– Borgerne må gjøre sitt til at politikerne føler seg verdsatt. Jeg må også si at media har en rolle her. Da med å formidle det at kommunepolitikere ikke er idioter og ikke skjønner noen ting, sier Tufte.

Kan bli et demokratisk problem

29 folkevalgte har forsvunnet fra Fredrikstad-politikken siden valget for tre år siden og Peter Kuran (H) er én av de folkevalgte som er bekymret.

– Har man sagt ja til å stå på liste, er det også viktig at man stiller opp. Men det skjer jo alltid litt rotering unerveis. Uansett, blir det for mye kan det bli et demokratisk problem, sier han til NRK.no.

Flytting fra byen og legeerklæringer er hovedårsakene til at så mange er blitt borte fra politikken, ifølge Fredriksstad Blad.