- Wunderbaum har fått kultstatus

- Det ultimate rånersymbolet Wunderbaum har fått kultstatus, hevder fabrikkdirektøren i Strömstad.

Wunderbaum
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Store klaser med Wunderbaum i forskjellige farger hengende i speilet i frontruta, har vært rånernes varemerke i mange tiår. Men nå er det i stedet forsidene av trendy bilmagasiner som fronter det lille dufttreet.

Fra fine fruer til "raggare"

Direktør for Wunderbaum i Skandinavia, Daniel Niklasson, holder til i Strömstad. Der har familebedriften produsert små, flate graner siden 1962.

- Vi har bare en håndfull ansatte, men produserer over 3 millioner trær i løpet av et år, forteller Niklasson.

- På 60-tallet var det faktisk fine fruer fra Oslo som kom og handlet Wunderbaum av faren min. Men i tiårene etter det, er det "raggarne" som har vært våre trofaste kunder, sier svensken til NRK.

Forsiden på bilmagasinet Carl's Cars
Foto: Nils Vik/Carl's Cars

Tigerstripete gran i frontruta

Men nå er det altså nye tider for grana som utsondrer forskjellige fruktige dufter. Glansa bilmagasiner med respekt for seg selv - har presentert den mangefargede grana både på cover og dobbelsider.

Og det norske magasinet Carl's Cars, som gis ut i flere land, har i siste utgave Wunderbaumen diskret plassert på forsiden - i fronten på en Porsche.

Inne i bladet ser vi den tigerstripete grana over flere sider.

Daniel Niklasson
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Den siste tiden har nemlig Wunderbaumen har fått kultstatus.

Wunderbar Wunderbaum

- Det har vært et oppsving i salget nå, og det skyldes at stadig flere typer mennesker kjøper treet. Det med kultstatus tror jeg henger sammen med at luktetreet har overlevd mange generasjoner, og har blitt et sterkt varemerke, sier direktøren i Strömstad.

- Designet har vært tilnærmet det samme i 40 år, selv om nye lukter har kommet til. Grana selger nærmest seg selv, uten større markedsføring, forteller Niklasson.

250 graner i bilen

Bjørn Ole Lossius fra Gressvik i Fredrikstad er det man kan kalle en skikkelig råner.

- På det meste har jeg hatt 250 Wunderbaumer i bilen på en gang, forteller han til NRK.

Lossius vil nemlig at det skal lukte mest mulig i bilen. Andre vil ha lukta - men ikke treet.

- Ja, selv om Wunderbaum har blitt populært blant flere i det siste, er det fortsatt mange som gjemmer grana under setet. Men lukta vil de ha, ler Niklasson. Som selv synes det lukter himmelsk av Wunderbaum.

Bjørn Ole Lossius
Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK