NRK Meny
Normal

- Vurderer Jernbaneverkets innspill

Norske Helsehus as som vil bygge 300-350 boliger på Tyska og Hollenderen møter Halden Byutvikling etter Jernbaneverkets innspill til byplanen i Halden.

Tomteområder i Halden

SPISER AV TYSKA. Dersom Jernbaneverket flytter sporet vestover, havner det lenger ut på Tyska, der det er planer for 220 boliger.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Helsehus as har tidligere kjøpt områdene av Halden Byutvikling as. Nå vil de møte selgeren for diskutere fremtiden.

Les også:

– Kan få konsekvenser for oss

Jernbaneverket sier i sitt innspill til byplanen at nye plattformløsninger og dobbeltsporet til og fra Halden trolig vil medføre at kryssingen av elva Tista forskyves vestover og at jernbanetraseen må rettes ut.

I følge Jernbaneverket kan disse endringene få konsekvenser for området Tyska, som er den ene av de to tomtene ved Tista der det er planer for den nye bydelen "Fredrikshald brygge".

Bak "Fredrikshald brygge" står Norske Helsehus as og Betonmast. Første byggetrinn er planlagt lagt ut for salg høsten 2015.

– Vi har fått med oss at Jernbaneverket har levert innsigelser på sentrumsplanarbeidet i Halden, og at dette kan påvirke våre planer. Vi vil i nærmeste fremtid sette oss ned sammen med Halden Byutvikling, som er selger av området, og vurdere situasjonen. Utover dette har vi ingen kommentar, sier Tore Borthen i Norske Helsehus as.

Les også:

- Møtes rett over påske

"Fredrikshald brygge" omfatter investeringer for 600-700 millioner kroner.

Det er alene planer for 220 boliger på Tyska, og hvorvidt prosjektet "Fredrikshald brygge" nå må kuttes ned på eller skyves ut i tid som følge av Jernbaneverkets innspill, er det ingen som vet.

Det var det helkommunalt eide selskapet Halden Byutvkling as, som solgte tomtene høsten 2013. Salgssummen var på 100 millioner kroner, men før Halden Byutvikling as får penger, må tomtene saneres og gjøres byggeklare.

Styreleder for Halden Byutviking AS, Jan Erik Erichsen, sier han har tett kontakt med "Fredrikshald brygge" og Norske Helsehus.

– Vi har blitt enige om at vi skal ha et møte kort tid etter påske for å diskutere fremdrift. Dette kommer til å inkludere Jernbaneverkets anmodning, men også en lang rekke andre praktiske detaljer knyttet til utbygningen. Frem til det møtet er avholdt har jeg ingen kommentarer, sier Erichsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.