NRK Meny
Normal

- Vogntog-kontroll til Nordisk Råd

Trafikkmyndighetene i hele Norden bør samarbeide om å få stanset vogntog som skaper risiko på vinterveiene. Det mener stortingsrepresentant Bengt Morten Wenstøb (H).

Kontrollplass, Helsingborg

I Helsingborg fant vår reporter den eneste kontrollplassen som var i bruk langs E6 i Sverige.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Wenstøb tar til orde for at problematikken bør settes på dagsorden i Nordisk Råd. Han peker på at dette ikke er en problemstilling som gjelder bare i Norge og i Sverige, men i flere nordiske land.

Svenskene har svært få kontroller av vogntog på vei mot Norge. I Trelleborg sør i Sverige anløper 15 ferger i døgnet, her kommer det mange vogntog som har kommet over fra Tyskland og Polen.

Liten mulighet for kontroll i Sverige

Men det er ikke veldig stor risiko for at de blir stanset for kontroll.

Og om så skjer, blir det kontrollert om de oppfyller svenske regler, ikke norske krav til utstyr for kjøring på vinterføre, selv om de skal videre til Norge.

Kjøring på vinterveier en risiko med dårlig utstyr

Bengt Morten Wenstøb Fredrikstad Høyre

Stortingsrepresentant Bengt Morten Wenstøb (H) vil at Nordisk Råd skal diskutere kontroll av vogntog.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har tatt til orde for mer informasjon til vogntogførere og transportselskapene, men det synes ikke Bengt Morten Wenstøb er nok:

– Det virker som noen enkelte ganger er litt likegyldig til reglene. Jeg vil tror de fleste yrkessjåfører som er litt erfarne vet at det å kjøre på glatte veier og det å kjøre på snøforhold er en risiko dersom man ikke er godt nok skodd. Det man erfarer i Norge er jo at det er veldig dårlig utstyr på flere av bilene, og det tror jeg kanskje mer handler om at man tar en risiko. Og det er det alvorlige, sier Bengt Morten Wenstøb.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • E6 åpnet etter trafikkuhell

    E6 ved Missingmyr i Råde er åpen for trafikk etter trafikkuhell. Veien i retning nord var i en periode stengt i ett felt etter at en bil kjørte i midtdeleren.

  • Trafikkuhell på E6

    Det har vært et trafikkuhell på E6 ved Missingmyr i Råde i retning Moss. Trafikken passerer, men det er kø på stedet.