NRK Meny
Normal

- Vi fryktet huset skulle forsvinne

Beboerne som ble ofre for raset i Hobøl i går kveld opplevde det hele som svært dramatisk.

Ras i Hobøl

Raset i går kveld tok med seg store jordmasser ned i Hobøl-elva. som renner rett nedenfor skråningen på bildet.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

BILDER: Ras og flom i Hobøl

- Det var ganske dramatisk. Å se at hagen forsvinner på den måten der var ganske ille. Med en gang ble vi redde for at huset også skulle forsvinne. Vi ble ganske opprørt, og det var bare om å gjøre å komme seg fortest mulig ut, sier Jane Aa Halvorsen til NRK Østfold.

Fikk illebefinnende

Halvorsen og mannen bor i det ene huset som nå er evakuert. De overnattet på et hotell i Ski, mens Halvorsens bestemor i nabohuset ble kjørt til Hobøl bo- og behandlingssenter.

 - Hun hadde et illebefinnende samtidig som dette sto på, så vi hadde litt problemer med å få henne ut med en gang. Men det går bra med henne nå, sier Halvorsen.

Fare for nye ras

Geologer skal undersøke rasområdet i dag, men lensmann i Hobøl, Per Fjeld, er ikke sikker på om eierne kan flytte tilbake til husene sine igjen. Årsaken er at det fortsatt er fare for nye ras.

 - Det er ikke sikkert at de evakuerte husene blir beboelige igjen. Jeg er sterkt i tvil når det gjelder det ene huset, det andre ser det muligens litt bedre ut for, sier Fjeld til NRK Østfold.

Halvorsen selv aner ikke hvordan det står til med huset sitt.

- Vi skal i møte med geologene nå, så får vi høre om huset står trygt. Etter det vet jeg ikke helt hva som skjer. Det skjer litt mye akkurat nå.

 - Veldig uventet

Raset gikk ved 20:30-tiden onsdag kveld. Ingen personer ble skadet, men beboerne i to hus ble evakuert. I det ene huset bor det en dame på 84 år, som inntil videre har fått plass på Hobøl bo- og behandlingssenter.

Ordfører i Hobøl kommune, Håvard Jensen, sier raset kom svært overraskende på.

- Det har aldri rast her i området, så dette kom veldig uventet på oss, sier Jensen.

Svært høy vannstand

Hobøl er et av områdene som er rammet av flommen som er utløst av store nedbørmengder kombinert med snøsmelting de siste dagene.

Vannstanden i Hobøl-elva var onsdag fomiddag den høyeste på over 20 år.

Normalt går det 5.000 liter vann i sekundet i elva. Onsdag gikk det 80.000 liter i sekundet.

- Hobøl-elva har gått langt ut over sine bredder, men vannet er på retur. Men det har vært opplevd som dramatisk for dem som bor i området med så mye vann ut over elvebreddene.

Det sier vannforsker i Norges vassdrag og energidirektorat, Erik Holmquist. 

Ras i Hobøl

Hobøl-elva renner rett nedenfor huset.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.