NRK Meny
Normal

- Vanskelig å få kontroll over

Sykehuset Østfold sliter med å få kontroll over spredningen av motstandsdyktige bakterier. Til nå er 31 pasienter smittet.

Sykehuset Østfold
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I begynnelsen av september meldte NRK at motstandsdyktige bakterier var blitt oppdaget på Sykehuset Østfold.

Til nå er 31 pasienter blitt smittet. Bakteriene kan gi alvorlige infeksjoner for utsatte pasienter, først og fremst i urinveier og sår.

I begynnelsen av måneden var tallet på smittede sju. Sykehuset Østfold forteller at bakteriene er vanskelige å få has på.

–Det er veldig vanskelig å få kontroll over. Vi snakker om en bakterie som smitter både ved direkte kontakt og indirekte kontakt, sier Jetmund Ringstad, smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold.

Pasienter isoleres

Ringstad forteller at bakteriene først og fremst er vanskelige å få has på fordi de er veldig motstandsdyktige mot antibiotika.

– Hva blir gjort med situasjonen nå fremover?

Jetmund Ringstad

Jetmund Ringstad er smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi kartlegger omfanget. De som har hatt bakterien er blitt isolert, og institusjoner som skal overta pasienter fra sykehuset er varslet, forteller han.

Ringstad legger til at det viktigste er håndhygiene, enten det gjelder pasienter eller ansatte på sykehuset.

– Det er den viktigste måten å hindre at det sprer seg, sier han.

Sporadiske tilfeller

"Vancomycin resistente enterokokker" er det egentlige navnet på bakterien.

Enterokokker har blitt en stadig vanligere årsak til infeksjoner i helseinstitusjoner, ifølge Sykehuset Østfold.

Frem til 2010 har det kun vært sporadiske tilfeller av disse bakteriene i Norge, altså mindre enn ti tilfeller hvert år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Starter interkommunalt havneselskap

    I dag bestemte kommunene i Nedre Glomma-regionen å slå seg sammen til et interkommunalt havneselskap. Avtalen ble undertegnet i dag og vil starte opp etter nyttår. Både Sarpsborg og Hvaler ser store fordeler med et samarbeid med Borg havn i Fredrikstad. Sammenslåingen vil også kunne merkes for de med fritidsbåter, forteller styreleder Siri Martinsen

  • Verner skogsområder

    Regjeringen har i dag verna 49 nye skogsområde i ti fylker. To av områdene er i Østfold, begge disse i Halden. Dette gjelder Svantjern naturreservat og Vestfjella naturreservat som får utvidet verneområde. Områdene inngår i arbeidet med frivillig vern av privateid skog.