NRK Meny
Normal

- Uakseptable kuttforslag

- Forslagene rådmannen kommer med her er helt uakseptable, sa Ap`s gruppeleder i Halden Svein Olaussen onsdag ettermiddag.

Per Egil Pedersen
Foto: Arash A. Nejad, Nejad, Arash A.

Rådmann Per Egil Pedersen presenterte onsdag ettermiddag sitt notat i forbindelse med økonomirapporten per 31. august i år for administrasjonsutvalget i Halden kommune.

I et notat skisserer rådmannen flere innsparingstiltak for å få 2006-budsjettet i balanse.

Kommunen ligger an til å gå 11 millioner kroner i underskudd.

Illustrasjonsfoto eldreomsorg
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Vil ikke stoppe tiltak innen eldreomsorgen

- Jeg fatter ikke at man gir signaler om å stoppe tiltak i eldreomsorgen. Det er ikke akseptabelt, og kommer heller ikke til å bli fulgt, sa Svein Olaussen i følge Halden Dagblad.

Rådmannen la på bordet flere innsparingstiltak for å få 2006-budsjettet i balanse. Blant annet har han foreslått å fjerne 52 årsverk i kommunen og å stanse alle investeringsprosjekter som ennå ikke er igangsatt i Halden.

Investeringstiltak han vil ha stoppet er blant annet bygging av omsorgsboliger og kultursal på havna, samt at han vil legge ned sengeplassene i underetasjen på Iddebo sykehjem.

- Det er ikke akseptabelt å legge ned tilbud i eldreomsorgen, sa Olaussen. 

Illustrasjonsfoto skoleelever
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

Varsler bråk om lovlighet

Rådmannens notat var lekket ut på forhånd, og Halden Dagblad omtalte onsdag rådmannens nødtiltak for å dekke inn en budsjettsprekk på 11 millioner kroner i år.

Tilsammen vil rådmannen kutte 52 årsverk i kommunen, og dette blir karakterisert som et brudd på lover og avtaleverk av Fagforbundet i kommunen.

- Det alvorligste med dette er at kommunen bryter lover og avtaleverk. For eksempel innen undervisning vil dette føre til at kommunen vil få problemer med å ha en lærer pr. klasse. Det finnes ikke folk igjen, sier  Kirsti Rørmyr, leder for Fagforbundet Halden, til NRK.

Rådmann Per Egil Pedersen, avviser overfor NRK påstandene fra Fagforbundet og sier tilbudet fra kommunen holder seg innenfor loven selv om kuttene gjennomføres.

Smell etter lønnsoppgjøret

Det politiske flertallet i Halden kommune, Ap, Frp og Høyre, har vedtatt at lønnsutgiftene i kommunen skal ned med 36 millioner kroner per 1. januar 2007, skriver Halden Dagblad.

- Det er bekreftet, blant annet gjennom Kommunal Rapport i august, at norske kommuner vil få en smell i 2007 på grunn av det dyre lønnsoppgjøret, sa Svein Olaussen.

Slik situasjonen i Halden er nå, ligger kommunen an til å få et underskudd i 2006 på rundt 11 millioner kroner. Da er alt av ikke-budsjetterte merinntekter tatt med i beregningen.  

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

Ser man bort fra disse merinntektene, snakker man om et underskudd på 40,5 millioner kroner i 2006, ifølge de ferskeste tallene fra kommuneadministrasjonen.

- Må gå til nedbemanning

Rådmann Pedersen forklarte at budsjettforslaget rådmannen hadde for 2006 var stramt, og at flertallsbudsjettet som ble vedtatt i desember i fjor var enda strammere.

Halden Dagblad skriver at rådmannen orienterte om at en del tiltak var holdt i gang av hensyn til brukerne, blant annet Iddebo sykehjem, og at lønnsoppgjøret ble åtte millioner kroner dyrere enn det som er avsatt i budsjettet. 

- Har ikke utnyttet potensialet

Kirsti Rørmyr, leder for Fagforbundet Halden og ansattrepresentant i utvalget, mente kommunen ikke hadde vært flinke nok til å utnytte inntektspotensialet sitt.

- Det er et inntektspotensiale på cirka 50 millioner kroner som ikke er utnyttet. Hadde vi utnyttet det, hadde kommunen sittet med ti millioner i pluss, sa  Rørmyr.

Rådmannen har allerede bekreftet i sitt notat, at det foreligger alternative inntektsmuligheter for kommunen, blant annet økt eiendomsskatt.

Administrasjonsutvalget tok rådmannens notat til orientering. Saken kommer til utvalg for økonomi og næring (ØKON) torsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha mer allsang på grensen

    Halden kommune bør bidra med penger for å videreføre TV2-programmet "Allsang på grensen" fra Fredriksten festning, mener rådmannen i Halden. Dette kan koste kommunen tre millioner kroner i året de kommende tre år, skriver Halden Arbeiderblad.

    Totalbilde Allsang
    Foto: Arkiv / NRK
  • Lastebil forårsaket kjedekollisjon

    En lastebil var årsak til kjedekollisjonen ved Susebakke i Mysen. Lastebilen kjørte inn i en bil som igjen traff bilen foran. Føreren av lastebilen blir anmeldt og får førerkortet beslaglagt, melder politet. En av personbilførerne er kjørt til legevakt med nakkesmerter.