NRK Meny
Normal

- Tobakk er ut

10. klassingene i Østfold er best i landet på å forebygge tobakkbruk.

 

Ill. sigarettrøyking
Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

- Før stod det masse folk på røykehaugen på skolen. Nå er det bare seks igjen, sier elev Petter Aastø fra Kråkerøy ungdomsskole.

For to år siden startet programmet "FRI" som Kråkerøy ungdomsskole og 90 prosent av de andre skolene i fylket er med på programmet.

Lokkes av premie

Nå ligger 10. klassingene i Østfold 30 prosent over landsgjennomsnittet i å forebygge snus og røyk i ungdomsmiljøet.

- Når skoleåret begynner skriver vi under på en avtale om at vi ikke skal røyke eller snuse. Hvis vi klarer å holde oss unna tobakk får vi en premie i slutten av skoleåret, sier Petter Aastø.

- Elevene har blitt mer bevisste

Petter Aastø synes det er bra at skolen hans har fokus på de negative sidene ved tobakk.

- Dette programmet har fått færre til å begynne å røyke eller snuse.  Elevene er blitt bevisste på hvor skadelig tobakk er, sier han.

Leder av helsekomiteen i Østfold fylkeskommune, Inger-Christin Torp, er fornøyd med at satsningen på å forebygge bruk av tobakk i Østfold viser seg i så gode tall blant fylkets 10.klassinger.

- Kun fem prosent av alle 10. klassinger i Østfold røyker idag, noe som viser at satsningen vår på å forebygge bruk av tobakk har fungert, sier hun.

Et oppgjør med tobakksindustrien

Inger-Christin Torp mener dagens ungdomsskoleelever er den første generasjonen som tar et oppgjør med tobakksindustrien, noe som vil gi positive ringvirkninger fremover.

- Forhåpentligvis får vi færre voksne tobakkbrukere i Østfold i framtida, sier Inger-Christin Torp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilbyr sluttpakke til alle ansatte

    Askim & Spydeberg Sparebank har tilbudt sluttpakke til alle sine drøyt 60 ansatte, skriver Smaalenenes Avis. De ansatte skal ha blitt informert på et personalmøte forrige uke. Administrerende banksjef Rune Hvidsten sier til avisa at det ikke vil bli snakk om oppsigelser.

  • Slevik tapte toppkamp

    Toppkampen mellom Slevik og Sveiva endte med tap til fredrikstadlaget 3–5. I Skjeberghallen har Sarpsborg møtt Sandnes. Sarpingene vant kampen 12–9. Slevik ligger på tredjeplass på tabellen, mens Sarpsborg ligger på femte.