NRK Meny
Normal

- Tobakk er ut

10. klassingene i Østfold er best i landet på å forebygge tobakkbruk.

 

Ill. sigarettrøyking
Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

- Før stod det masse folk på røykehaugen på skolen. Nå er det bare seks igjen, sier elev Petter Aastø fra Kråkerøy ungdomsskole.

For to år siden startet programmet "FRI" som Kråkerøy ungdomsskole og 90 prosent av de andre skolene i fylket er med på programmet.

Lokkes av premie

Nå ligger 10. klassingene i Østfold 30 prosent over landsgjennomsnittet i å forebygge snus og røyk i ungdomsmiljøet.

- Når skoleåret begynner skriver vi under på en avtale om at vi ikke skal røyke eller snuse. Hvis vi klarer å holde oss unna tobakk får vi en premie i slutten av skoleåret, sier Petter Aastø.

- Elevene har blitt mer bevisste

Petter Aastø synes det er bra at skolen hans har fokus på de negative sidene ved tobakk.

- Dette programmet har fått færre til å begynne å røyke eller snuse.  Elevene er blitt bevisste på hvor skadelig tobakk er, sier han.

Leder av helsekomiteen i Østfold fylkeskommune, Inger-Christin Torp, er fornøyd med at satsningen på å forebygge bruk av tobakk i Østfold viser seg i så gode tall blant fylkets 10.klassinger.

- Kun fem prosent av alle 10. klassinger i Østfold røyker idag, noe som viser at satsningen vår på å forebygge bruk av tobakk har fungert, sier hun.

Et oppgjør med tobakksindustrien

Inger-Christin Torp mener dagens ungdomsskoleelever er den første generasjonen som tar et oppgjør med tobakksindustrien, noe som vil gi positive ringvirkninger fremover.

- Forhåpentligvis får vi færre voksne tobakkbrukere i Østfold i framtida, sier Inger-Christin Torp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slipper tilkoblingsavgiften

    Kommunestyret i Aremark vedtok i går å trekke kravet om tilkoblingsavgift for vann til 130 husstander. Husstandene fikk en regning på nesten 19 tusen kroner med fire dagers betalingsfrist i september, men slipper nå å betale. Kommunestyret bevilger også opp mot 120 000 kroner for å dekke advokatutgiftene huseierne har hatt.

  • Trafikkulykke og kø i Halden

    Det har skjedd en trafikkulykke på riksvei 21 mellom E6 og Halden sentrum. To biler har kollidert i krysset mellom Svinesundsveien og Isebakkeveien. Det er lang kø fra Halden sentrum mot ulykkesstedet.