Hopp til innhold

- Tar gjerne allsangen vi

Sørum kommune i Akerhus står klar til å presentere Allsang på egen skanse, dersom det glipper i Halden.

Allsang på grensen, Halden

PÅ FLYTTEFOT? Politikerne i Halden kommunestyre tar i kveld stilling til hvor mye penger som skal bevilges til Allsang på grensen. Rådmannens forslag lyder på 1,6 millioner for 2014-sesongen, og at kommunen deretter avstår fra ytterligerebevilgninger. Så spørs det om det er nok til å beholde arrangementet i Halden.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Over en tid har det pågått diskusjoner i Halden rundt hvordan de populære allsang-arrangementene skal håndteres for fremtiden.

Debatten går både på hvor mye penger som skal bevilges av kommunen, og i hvilken form Halden kommune skal kunne bidra til å beholde de populære arrangementene, som har trukket titusener av besøkende til byen siden oppstart i 2007.

Det er også et spørsmål om hvem som skal arrangere lokalt.

Les også:

- Kom til skansen

Mona Granbakken Mangen

ALLSANG PÅ SKANSEN. - Vi tar gjerne i mot Allsang på Grensen her på Blaker skanse hvis Halden og Fredriksten festning ikke vil ha den, sier Sørum-ordfører Mona Granbakken Mangen.

Foto: Sørum kommune

- Vi inviterer gjerne allsangen til Sørum vi, sier ordfører Mona Granbakken Mangen i Romerikes Blads papirutgave torsdag.

Sørum er en kommune i Akershus med 16 401 innbyggere.

Den grenser i nord til Ullensaker, i øst til Nes og Aurskog-Høland, i sør til Fet og i vest til Skedsmo og Gjerdrum. Kommunesenteret er Sørumsand.

Området ordføreren peker på som et mulig arrangementssted for allsangen er Blaker skanse.

- Nå er det ikke Sørum kommune som eier Blaker skanse, og jeg har
heller ingen penger å garantere for. Men ideen om å flytte allsangen til Blaker skanse er morsom den, sier hun.

Les også:

- Kan ikke bruke millioner

Halden er den norske kommunen med størst akkumulert underskudd (214 millioner), og for inneværende år er det ventet et underskudd på mer enn 90 millioner.

Derfor letes det med lys og lykte etter innsparinger, og øksa faller over bruk av millioner på Allsang på grensen, som kommunen har arrangert siden 2007.

Etter 2013-sesongen er det klart at Halden kommune ikke lenger ser seg i stand til å bruke så mye penger på allsangen som tidligere år.

Rådmann Gudrun Haabeth Grindaker peker på at det å arrangere Allsang på grensen ikke er et lovpålagt gjøremål, og i en tid der kommunen sliter med økonomien og befinner seg på ROBEK-listen, finner ikke rådmannen rom for støtte til allsangen.

Les også:

Allsang på grensen, Halden

ALLSANG TIL MILLIONER. Verdien på selve TV- sendingen fra Allsangen i Halden, hvis det hadde vært betalt tid, er beregnet til rundt 90 millioner kroner.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Vedtar kutt i kveld

I 2013 hadde Halden kommune en sponsordel-avtale med TV2 pålydende 1,6 millioner kroner eksklusive moms.

I tillegg kom en avtale mellom kommunen og TV2 om produksjonsstøtte, som for 2013 lyder på 4.4 millioner kroner eksklusive moms, ifølge tall fra rådmannskontoret.

Kommunens netto utgift for 2013 ser ut til å bli på 3,7 millioner kroner, samt lønn til prosjektlederstilling.

Men nå er millionforbruket historie, og rådmannen har foreslått for politikerne at Halden kommune tildeler 1.600.000,- i støtte til egnet aktør for gjennomføring av Allsang På Grensen 2014.

Les også:

I kø for å overta allsangen

Det er hevdet fra flere hold i Halden, at det haster med å få tatt en avgjørelse fordi en del norske kommuner står i kø for å overta allsangen, dersom Halden ikke lenger har en økonomisk eller en organisatorisk tilfredsstillende løsning.

Da NRK tidligere i høst spurte i de andre Østfold-byene, om de ville overta Allsang på grensen fra Halden, var det kun Fredrikstad som bekreftet interesse.

TV2 vil heller ikke bekrefte om det er en slik kø av intereserte, eller i så fall hvor lang køen er.

Uten økonomisk garanti å stille med overfor arrangører og TV2, vil det trolig være et stort spørsmål om Sørum kommune i det hele tatt kan komme i betraktning.

TV2 eller Aktivum (eller begge)?

I går ble det kjent at NRK Aktivum har tatt kontakt med Halden kommune for å få mer opplysninger om allsangarrangementene.

Ann-Kristin Holen, som er direktør for avdeling Arrangement/Event i Aktivum forteller at man fra selskapets side har registerert at Halden kommune har etterlyst samarbeidspartnere, og hun sier at Aktivum nå vil se nærmere på arrangementet i Halden.

- Vi har bedt om informasjon fra kommunen, og har nylig mottatt denne. Nå skal vi dypdykke i de opplysningene vi har fått.

Når vi har fått avklart en del interne og eksterne forhold, bestemmer vi oss for hva vil vil gjøre videre, sier Holen, som også forteller at NRK Aktivum har samarbeid med TV2 fra tid til annen.

TV2-produsent Bård Eriksen sier til NRK Østfold, at han ikke ønsker å kommentere verken et eventuelt samarbeide med Aktivum eller andre forhold rundt Allsang på grensen på nåværende tidspunkt.

Halden kommune rådhuset

POSITIVE POLITIKERE. Blant politikerne i Halden er nesten uten unntak en stor velvilje for Allsang på grensen, og partiene er enige om at det er viktig å beholde de svært populære programmene fra Fredriksten festning.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Følger med på vedtak

Hos TV2 har man så langt valgt å forholde seg tause til diskusjonene om allsangens fremtid.

Programleder gjennom alle sesongene med Allsang på grensen, Katrine Moholt, er selv fra Romerike.

Til Romerikes Blad sier hun at hun er i fødselspermisjon, og hun henviser videre i TV2-organisasjonen.

- Det eneste jeg egentlig kan si er at vi følger med på den prosessen som foregår i Halden kommune nå, sier Jan Petter Dahl i TV 2.

Heller ikke Bård Eriksen, som har produsert Allsang på grensen for TV2 i flere år, ønsker å kommentere saken før den politiske behandlingen er over.

På forespørsel fra Romerikes Blad om det begynner å haste med å få tatt en avgjørelse for 2014 svarer han at TV2 har en tidsfrist, men sier ikke konkret noe om når den går ut.

- Det har jeg ingen kommentar til annet enn at vi selvsagt har en tidsfrist, men jeg vil ikke si når, sier Eriksen.