NRK Meny
Normal

- Sviktet risikopasient

Sykehuset Østfold får kritikk av Helsetilsynet for manglende oppfølging av en kvinne som døde i fjor høst.

Sykehuset Østfold
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kvinnen hadde falt og brukket lårbenet, men operasjonen ved Sykehuset Østfold lot vente på seg.

Ettersom pasienten hadde spesiell risiko for å utvikle lungebetennelse når hun var liggende, var det avgjørende å få operert hofta så fort som mulig. Innen hun kom så langt, forverret lungetilstanden seg, og kvinnen døde etter tre dager på sykehus.

– Sviktet

De pårørende klaget på behandlingen hun fikk, og seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet sier sykehuset sviktet på flere områder.

- De har ikke hatt en plan for behandlingen av henne som risikopasient, slik de skal. Det er heller ikke mulig ut fra journalene å lese hvilke vurderinger som er gjort underveis, sier Thorne.

– Mye gikk galt

Tilsynet slår fast at journalføringen var mangelfull, at risikoen for komplikasjoner ikke ble tatt nok hensyn til, og at det var manglende kommunikasjon til pårørende.

Kommunikasjondirektør ved sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen, sier de skal lære av det som skjedde med kvinnen.

- Vi tar kritikken svært alvorlig, og ser at det her er brudd på flere lover samtidig. Vi arbeider hele tiden med å forbedre journalføringen i alle deler av sykehuset, sier hun.

Det sies ikke fra Helsetilsynet at kvinnen har dødd som følge av at sykehuset manglet en plan for behandlingen.

Helsetilsynet krever likevel at sykehuset går gjennom rutinene for risikopasienter.

- I det ligger det at sykehuset må sikre at de har en plan, slik at de sørger for en god behandling av slike pasienter, sier Knut Fredrik Thorne.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.