NRK Meny
Normal

- Hårreisende dårlig behandling av kulturlivet

Allsang på grensen har i årevis mottatt millioner i kommunal støtte. At Halden kommune i år vurderer å kjøpe tjenester av Allsang-arrangørene irriterer i det lokale kulturlivet.

Allsang på grensen, Halden
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Høsten 2013 vedtok Halden kommune at de ikke kunne fortsette å bevilge millionstøtte til Allsang på grensen, og 2014 skulle være siste år for pengestøtte.

Ifølge rådmann Gudrun Haabeth Grindaker hadde ROBEK-kommunen verken anledning eller råd til å gi slik støtte.

I år har kommunen planer for kjøp av tjenester av Allsang-arrangørene.

– Dette er en måte å snike inn penger bakveien på i et kommersielt arrangement, som nå burde stå på bena av seg sjøl rent økonomisk. Det er hårreisende i forhold til at vårt lokale kulturliv kuttes så hardt, sier Johan Spørck Thoresen, medlem i Halden Kulturråd.

Les også:

– Feil fra første dag

Johan Spørch Thoresen

HENGER IKKE PÅ GREP. – Halden er i motsetning til våre naboer en fattig ROBEK-kommune der det kuttes i breddekulturen, men det pøses samtidig inn penger i kommersielle arrangementer som Allsang, sier Spørck Thoresen.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Halden kommune har fra første stund håndtert pengetilskudd til Allsangen feil. De inngikk salgsavtaler uten anbud da det hele startet opp i 2007, og har senere måttet innrømme nye feilgrep ved provisjonsbaserte salgsavtaler, sier Spørck Thoresen.

Han peker på at kulturlivet i Halden er hardt rammet av kommunale kutt på grunn av dårlig økonomi, og han er lei seg over at byenes politikere og administrasjonen tilsynelatende ikke ser viktigheten av at lokalt kulturliv tilgodesees mer.

– De penger man sannsynligvis nå vil bruke på sju dager med Allsang ville ha betydd enormt for vår helårsaktivitet, sier Spørck Thoresen.

Les mer:

Bekrefter mulig kjøp av tjenester

Martin Vik

ALLSANG EN GOD KANAL. – I vedtatt budsjett for 2015 poengteres det at Halden kommune skal markedsføre seg mer aktivt. I den sammenheng anser vi at Allsang på Grensen er en god kanal til å nå ut til veldig mange mennesker, sier Martin Vik.

Foto: Halden kommune

– Dette er en effektuering av et politisk vedtak i budsjett 2015 hvor Halden kommune skal være aktive i markedsføring. Halden kommune bruker som kjent vesentlig mindre midler på markedsføring enn Sarpsborg og Fredrikstad, sier Martin Vik, informasjonsleder i kommunen.

Han bekrefter at man vurderer å bruke penger på og kjøpe tjenester fra Allsang-arrangørene.

– Når det gjelder summer, så er ikke dette avklart, og blir avhengig av hvilke markedsføringsprodukter som velges. Kostnaden for markedsføringen vil bli tilgjengelig så snart eventuell avtale er inngått, og vil bli finansiert fra området sentral/felles, sier Vik.

Uttalelsen får mangeårig medlem i Halden Kulturråd Spørck Thorsen til å reagere kraftig.

– Årets 350 årsjubileum i Halden kan gjennomføres med en viss stil takket være en enorm dugnad fra kulturlivet i kommunen. Da henger det ikke på grep å bruke penger på Allsang, mens vi som stiller opp for byen hele året får tilskuddskutt, sier Spørck Thoresen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: