NRK Meny
Normal

Ber folk slutte å spre Apenes-rykter

Politimester Otto Stærk og ordfører Ole Haabeth er samstemte i sin bønn til folk i Fredrikstad: Ikke spre flere rykter om Apenes-drapsmannen.

Otto Stærk og Ole Haabeth 4
Foto: Rune Fredriksen / NRK

- Vi vet at dette allerede har gått ut over konkrete personer, sier politimesteren i Østfold, Otto Stærk.

Navngitte personer har blitt pekt ut som drapsmannen i eposter, og navn utveksles i sosiale sammenkomster. Barn av folk med drapsmann-stempel har blitt mobbet på skolen.

Stærk og Haabeth om Apenes-ryktene

Fortvilte rykteofre

Fortvilte folk har henvendt seg til politiet etter å ha blitt stemplet som den mannen som har tilstått drapet. De ber om hjelp til å klomme ut av denne situasjonen. I øyeblikket oppfordrer vi folk til å avstå fra slik ryktespredning.

- Det rammer veldig hardt, sier Stærk.

- Både den som navngis, og også vedkommendes familie og omkrets. Dere kan jo tenke dere selv hvordan det er å bli stemplet som en drapsmann når man ikke er det. 

Hjalp ikke første gang

I to ukers tid har det vært kjent at drapet på Inger Johanne Apenes omsider er oppklart. Ordfører Ole Haabeth gikk tidlig ut og ba folk begrense en rykteflom om hvem som hadde tilstått. nå ser ordføreren at det kan være nødvendig å gjøre en gang til.

- Jeg gjør det gjerne, men jeg skulle gjerne ha sluppet å måtte gjøre dette en gang til. Jeg ble kjent ganske raskt med at det var flere navn ute på ryktebørsen.

Bra nok for de etterlatte

- Vi vet noe her i byen, gjennom folk som har stått fram som tidligere mistenkte, om hvor vondt og ødeleggende dette er. Så en ny runde med dette var det jeg minst ønsket for innbyggerne våre. 

 

 

Apenes-drapet

Nysjerrigheten må jo få være der, mener ordføreren. Men når Apenes-familien selv har sagt at de ikke har noe behov for å få vite hvem gjerningsmannen var, så syns han også vi andre kan slå oss til ro med at saken er oppklart, og med ukjent gjerningsmann.

- Det skulle være mulig å la dette ligge. Jeg ønsker ikke å oppfordre om at drapsmannen stå fram. Det må helt og holdent være en vurdering han selv tar, sier Haabeth.

Verst i nabolaget

Stærk legger til at politiet har erfart at personer med tilknytning til nabolaget rundt hjemmet til Apenes er spesielt utsatt for ryktene. Han vil understreke at mannen som har tilstått gjerningen ikke bor der i dag. Og politiet har viktigere ting å gjøre enn å forklare at 'nei, det er ikke han som er drapsmannen heller'.

- Skal vi bli nødt til å gå ut og fortelle hver fjortende dag hvem drapsmannen ikke er, så blir dette helt håpløst, konkluderer Stærk.

Håper det gjelper

Rykteflommer om hvem som har gjort hva er ikke et ukjent fenomen for politiet. Men de har ikke opplevd noe tilsvarende dette fenomenet, sier Stærk.

- Vi opplever det til dels i andre saker, men det er spesielt ille i denne saken. Saken har en lang historie. Det rammer veldig hardt dette her.

Ordfører Haabeth tror at det hjelper å appellere til ro blant ryktesprederne.

- Ja, jeg har stor tro på innbyggerne i Fredrikstad. Jeg tror at dette kan hjelpe.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sparta vant, Stjernen tapte

  Resultat fra kveldens hockeyrunde:

  Vålerenga – Sparta 1–5

  Storhamar – Stjernen 5–2

  Sparta ligger nå på 4. plass på tabellen, mens Stjernen ligger på 8.

 • Sparta i tet, Stjernen ligger under

  Stillingen etter to perioder av kveldens kamper i ishockeyserien:

  Vålerenga – Sparta Sarpsborg 1–2

  Storhamar – Stjernen 3–1