- Skikkelig ved-action

Skyhøye strømpriser og varslet kraftkrise til vinteren gjør at det går mot et rekordår for vedbransjen.

Interessen for vedfyring øker.
Foto: Jan Gulliksen / NRK

På Holleby gods i Sarpsborg, regner eier Einar Høstbjør med å selge ved for 800.000 kroner.

- Nå går det unna!

Vedkløyving
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

500 favner ved ligger lagret hos Einar Høstbjør på Holleby Gods. Frem til klokken ett den dagen vi besøker ham, har han allerede hatt over 20 oppringninger fra folk som vil kjøpe ved.

- Det er litt action i vedbransjen nå. Etter to dårlige år, ser dette ut til å bli bra, sier han.

NRK Østfold har snakket med flere vedprodusenter i fylket. Alle bekrefter at det er svært travelt om dagen.

- Det tok av for cirka halvannen uke siden. Da begynte aviser og TV å fortelle om kraftkrise og høye strømpriser. Det merket vi fort på antallet henvendelser, sier Høstbjør.

Han regner med å selge ved for om lag 800.000 kroner denne sesongen.

- Gikk tom for ved

Det første rushet er nå, Høstbjør venter et nytt et når kulden setter inn i november. Ikke siden kraftkrisevinteren 2003 til 2004 har vedmarkedet vært så hett.

- Våren 2004 gikk jeg tom. Det er den eneste gangen jeg har gått tom i løpet av 20 år i bransjen. Hva som skjer i år, vet jeg ikke, sier han.

I følge Høstbjør er utgiftene ved vedfyring cirka 60 øre kilowatt-timen, dersom man har en moderne ovn. Nå er strømprisen inkludert avgifter om lag 1, 20 kroner. 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tiltalt for råkjøring på E6

    En 20-åring fra Fredrikstad er tiltalt for trusler og flere andre lovbrudd. Ifølge tiltalen truet han en kvinne med en softgun og en kniv og stjal en firmabil. Politiet målte bilen senere til en fart på over 180 kilometer i timen på E6. Han hadde heller ikke gyldig førerkort.

  • Dårlig brannsikring gir gebyr

    Rådmann i Sarpsborg vil gi et tømrerfirma et overtredelsesgebyr på kr 140 000 for å ha oppført en brannvegg som ikke hadde tilstrekkelig motstand mot brann. Byggearbeidene ble stanset fordi kommunen mente feil og mangler var så alvorlige at de kunne bety fare for liv og helse. Lederen firmaet som nå er konkurs, Sherko Tagaran sier til NRK at han ikke har skyld i feilene fordi han kun har fulgt tegningen fra eier og arkitekt