Hopp til innhold

- Skeptisk til fylkesmannen

Beboere og hytteeiere i Svalerødkilen i Halden frykter fylkesmannen tar for lett på nedbygging av strandsonen.

Bjørn Spernes

VIL HA MØTE MED FYLKESMANN OG KOMMUNE. Bjørn Spernes er en av naboene, som er uroet over hvordan fylkesmannen og kommunen omtaler eiendomssakene i Svalerødkilen. Nå har han bedt om møte både med Halden kommune og Fylkesmannen i Østfold.

Foto: Rainer Prang / NRK

Krangelen om flere byggetiltak i Svalerødkilen i Halden har pågått i flere år.

I januar i år besluttet Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk å godkjenne Svalerødkilen bad som vertikaltdelt tomannsbolig.

Kommunen godkjenner også en del brygger og bygninger på eiendommen, det har vært bråk om.

I etterkant av vedtaket kom det klager fra naboer og velforening, fordi kommunen godkjent bruk av eiendommen og byggetiltak.

I et nytt vedtak i våres ble januar-vedtaket stadfestet.

Deretter ble saken sendt til Fylkesmannen i Østfold.

Les mer:

- Misvisende beskrivelse

I 1989 ble eierne av Svalerødkilen bad av kommunen nektet å bo i bygget på helårsbasis. Det ble klaget til fylkesmannen, som holdt med kommunen.

I årene etter har eiendommen blitt seksjonert som vertikaltdelt tomannsbolig, og vært bebodd i mer enn 20 år på helårsbasis. Det er gjennomført en rekke byggetiltak på eiendommen det aldri har vært søkt om tillatelse for.

Nå er saken på nytt hos Fylkesmannen i Østfold, men notatet som er sendt naboene derfra om den forestående saksbehandlingen både irriterer og uroer.

- Fylkesmannen skriver i sitt notat, at byggetiltakene dreier seg om "innglassing av veranda" og "boder". Det er helt misvisende det fylkesmannen her skriver, sier Bjørn Spernes, som er en av naboene som har klaget.

Han er selv i kommunalt fokus for det Halden kommuen mener er ulovlig utvidelse av bryggeplasser på en holme i Svalerødkilen.

- Hvis fylkesmannen ikke går nøyere ned i materien enn dette, vil jeg hevde at de regelrett bidrar til en nedbygging av strandsonen, slik flere av oss naboer og hytteeiere mener Halden kommune har lagt til rette for ved sine vedtak i saken rundt Svalerødkilen bad, sier Spernes til NRK.

Les også:

Svalerødkilen, Halden

NATURPERLE. Svalerødkilen er et populært rekreasjonssted for mange hytteeiere og badegjester.

Foto: Privat

- Foreløpig notat

På eiendommen Svalerødkilen bad er det bygget en garasje, bod og det er også laget et tilbygg til hovedhuset, samt flere andre byggetiltak.

Eierne har i ettertid fått anledning til å søke kommunen om godkjenninmg av tiltakene, som alle ligger innenfor det som beskrives som "strandsonen".

I notatet fra Fylkesmannen i Østfold til naboene som har klaget, står det at saken dreier seg om "Innglassing av veranda" og "bygging av boder".

- Vi har skrevet det på denne måten, for å identifisere saken for oss selv, svarer seniorrådgiver på juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Østfold, Anne Strømsæther.

Hun lover at alle sider ved saken vil bli vurdert av fylkesmannen.

- Det er kommunen, som har ansvaret for at saken er håndtert riktig, sier hun.

Strømsæther ønsker ikke å kommentere detaljer i saken ytterligere.

Til NRK sier hun at saken kom til fylkesmannen i mai i år, og at man så langt ikke har startet med å behandle den.

Les også:

Holmen i Svalerødkilen, Halden

STØY OG KRANGEL. For badende og fiskende sommergjester går livet sin vante gang i late sommerdager. Diskusjon og krangel om bygging har imidlertid pågått heftig under overflaten mellom naboer og kommunen i en årrekke.

Foto: Privat

800 sider

Svalerødkilen bad ble drevet som et badehotell fram til 1970-årene, og eiendommen ligger i en naturperle rundt 15 kilometer fra sentrum av Halden.

Det har vært krangel i området i flere år om bygging av bryggeanlegg, boder, inngjerding av eiendom og om allmenhetens rett til fri ferdsel.

Oslofjordens Friluftsråd anklaget i fjor Halden kommune for å somle i Svalerødkilen, der rådet blant annet mente det var satt opp ulovlige stengsler for fri ferdsel.

Velforeningen , som har medlemmer med tilknytning til de mange hyttene i Svalerødkilen, skrev et krasst brev tidligere i år, da det ble kjent at Halden kommune ville la ulovlige byggetiltak bli godkjent i ettertid.

- Vi har varslet at det går rundt 12 uker fra vi mottok saken til vi starter å behandle den. Det vil si at det er i august i år, at vi starter behandlingen , sier Strømsæther til NRK.

Det er en tykk bunke papirer Halden kommune har oversendt til Fylkesmannen i Østfold, og det skal dreie seg om hele 800 sider.