- Skal gjøre alt for å få dem hjem

Jenter som holdes tilbake med tvang i utlandet, skal få hjelp til å komme seg hjem så fort som mulig.

Libe Rieber-Mohn
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Totalt uakseptabelt

- Hvis det sannsynliggjøres at jenter holdes tilbake med tvang i mer enn to år, er dette selvfølgelig totalt uakseptabelt. Vi må da gjøre vårt ytterste for å sikre at disse jentene får returnert til Norge så snart som mulig, sier Rieber-Mohn.

Hun presiserer at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Tirsdag fortalte NRK om advokat Randi Hagen Spydevold, som har planer om å smugle en 23 år gammel jente fra Iran til Norge.

Trakk tilbake oppholdstillatelsen

Jenta hevder hun blir holdt i Iran mot sin vilje, men ettersom det er gått mer enn to år siden hun sist var i Norge, har norske myndigheter trukket tilbake oppholdstillatelsen hennes.

Statssekretæren vil ikke uttale seg om den konkrete saken; det er det UDI som gjør.

- Men i forbindelse med forslaget til ny utlendingslov vil vi se på om det er mulig å klargjøre de spesielle tilfellene der unge jenter blir holdt tilbake med tvang. Når det gjelder den generelle toårsregelen derimot, er det mange gode grunner til å opprettholde denne, sier Rieber-Mohn.

Jentene har bevisbyrden

Slik det er i dag, er det jentene selv som må bevise at de er holdt tilbake med tvang. Rieber-Mohn ser ingen grunn til å endre dette.

- Det vil jo være naturlig at man må sannsynliggjøre at man er holdt i opprinnelseslandet under tvang, men en troverdig forklaring vil jo som regel være godt nok, sier Libe Rieber-Mohn.