Hopp til innhold

- Ryanair driver sosial dumping

Denne uka starter Ryanair opp sine flyvninger fra Rygge. - Selskapets personalpolitikk kan beskrives som ren sosial dumping, sier fagforeningstopp i Østfold.

Ryanair åpner sju ruter fra Moss Lufthavn Rygge.

Ryanair landet på Rygge for første gang i høst da de presenterte sin oppstart på flyplassen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det er sekretær for Fagforeningen for luftfart og reiseliv (FLR), Lisa Skaret, som langer ut mot Ryanairs personalbehandling.

Lisa Skaret, Fagforeningen for luftfart og reiseliv.

Lisa Skaret i Fagforeningen for luftfart og reiseliv er krass i sin kritikk av Ryanairs personalpolitikk.

- De må betale for å ta kurs, de må betale for uniformen, de må betale for å komme til intervju før de eventuelt får jobben. Terskel for å få sparken er lav, og organiserer man seg for å få bedre lønn eller avtale, blir man sparket eller frosset ut, hevder Lisa Skaret.

Skaret ber folk tenke seg om før de flyr med Ryanair. Selv vil hun ikke benytte selskapet, på grunn av personalbehandlingen.

- Helt feil

Ryanairs salgssjef i Norden, Erik Elmsäter, slår tilbake Skarets påstander skriftlig overfor NRK Østfold.

Ryanair, Erik Elmsäter

Ryanairs salgssjef i Norden, Erik Elmsäter, slår tilbake kritikken fra norske fagforeningsfolk.

Foto: Lotte Olsen / NRK

- Det er rent tøys at vi fryser ut folk som organiserer seg. I Ryanair kan folk organisere seg så mye de vil, men vi forhandler ikke med organisasjonene. Det skjer alltid direkte med den enkelte, svarer Elmsäter.

Han mener Ryanair er en trygg arbeidsplass, i motsetning til andre flyselskap som sliter. Han påpeker at selskapet ikke skaffer ansatte selv, men at det går gjennom rekrutteringsselskaper. Elmsäter sier samtidig at Ryanairs kabinansatte har god lønn.

- Vi har høyere gjennomsnittslønn enn hos alle de andre flyselskapene, sier han.

På Ryanairs nettsider går det fram at man som kabinansatt hos Ryanair skal kunne tjene tusen pund, eller rundt ti tusen kroner etter skatt i måneden det første året. Etter ett kan man få tilskudd på 2500 kroner i året til uniform og annet utstyr man trenger.

Vil ikke boikotte

LO-leder i østfold, Ulf Lervik, ønsker ikke å følge eksempelet til Lisa Skaret i FLR. :

Ulf Lervik , LO Østfold

Ulf Lervik, LO-leder i Østfold, vil ikke boikotte Ryanair selv om han er i mot personalpolitikken i selskapet.

Foto: NRK

- Arbeidsforhold i Ryanair er svært kritikkverdig. Likevel er jeg ikke for en boikott, men vil jobbe for å styrke rettighetene til de ansatte i Ryanair, støtte organisering og bedring av arbeidsforholdene.

Lervik er todelt i synet på Ryanairs ankomst til Moss Lufthavn Rygge.

- Det er klart at vi trenger flere selskap for å styrke driften på flyplassen. Samtidig får vi jobbe for å påvirke selskapet, gjennom påtrykk fra fagforbundene, sier han.

Lisa Skaret sier det har vært forsøkt.

- LO har forsøkt, og det internasjonale transportarbeiderforeningen ITF har forsøkt, men det har vist seg å være veldig vanskelig å nå fram hos Ryanair.