NRK Meny
Normal

- Redde for å sponse ytringsfrihetpris

Johan Spørch Thoresen fra Halden får ingen til å sponse ytringsfrihetspris i Halden.

Thoresen er ambulansesjåfør av yrke og har i en årrekke vært aktiv i Haldens mangfoldige kulturliv, blant annet som leder av kulturrådet.

I Halden er han likevel mest kjent som mannen bak demokratimøtet 10. februar i år, da Fredrikshald teater var smekkfullt av folk som er lei av måten politiske beslutninger tas på i byen ved Svinesund.

Les også:

Demokrati-møte i Halden

Johan Spørck Thoresen har vansker med å finne sponsorer, som åpent vil stå fram knyttet til en ytringsfrihetspris.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Har fått nok

- Haldenserne har fått nok. Vi må bli kvitt ukulturen som råder i byen, sier Thoresen til Kommunal Rapport.

Nå planlegger han et nytt demokratimøte over nyttår. Han har dessuten fått kunstneren Lise Amundsen til å lage en ytringsfrihetspris.

- Det beste ville være om vi kunne gi prisen til kommunestyret og si at vi har tro på dere, sier han.

Redde for å knyttes til ytringsfrihetspris

Som arrangør av en rekke festivaler, utstillinger og konserter, vet Thoresen hvilke tråder han skal trekke i for å skaffe finansiering til ulike arrangementer.

Men når saken gjelder demokrati og ytringsfrihet, har det vist seg vanskelig, skriver Kommunal Rapport

- Normalt kan jeg skaffe 80.000–100.000 kroner til et arrangement på ei uke. Men hittil har jeg ikke funnet noen i næringslivet i Halden som tør å sponse demokratimøtet eller ytringsfrihetsprisen.

Men noen tilbyr seg å være hemmelige sponsorer, forteller han.

Fullsatt demokratimøte

Da Johan Spørch Thoresen ville arrangere demokratimøte i Halden i februar i år hadde han også vansker med å finne sponsorer. Han sendte "hatten rundt", og folk betalte villig vekk.

I sitt innledningsforedrag fra scenen under demokratimøtet i februar i år pekte han på at Fredrikshalds teater denne kvelden var helt fullsatt.

- Jeg håper inderlig dette fullsatte møtet er et tydelig signal til politikerne i denne kommunen om at vi er lei av beslutninger i de lukkede rom.

Jeg ønsker at kvelden i kveld kan generere en serie av møter mellom befolkningen og politikerne, sa han til rungende applaus fra salen.

Som innledere til debatten hadde Spørck Thoresen fått med seg hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Kirsti Rørmyr, og leder ved Institutt for Journalistikk - tidligere redaktør i Halden Arbeiderblad, Frode Rekve.

Fra salen deltok svært mange av de tilstedeværende i debatten om hva de opplevde som er udemokratisk i Halden og enkelte hadde også forslag til løsninger.

Radiodokumentaren:

Rabalderet i Halden

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: