NRK Meny
Normal

- Privatskoleelever dårlig vernet

Elever ved private skoler har for dårlig vern. Det viser konkursen ved Musikk Instrument Akademiet, mener forbrukerrådet.

Musikk Instrument Akademiet (MIA)
Foto: NRK

Forbrukerrådet mener det bør opprettes en garantiordning for elever ved privatskoler.

De bruker Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg som eksempel på hvor galt det kan gå.

Drømmen gikk i knas

Skolen mistet offentlig godkjenning etter omfattende økonomisk rot, og gikk konkurs.

Elevene har tapt store beløp på en utdanning de ikke fikk fullført.

- Vi måtte jo finne på noe nytt. Vi har tapt både tid og penger på dette. Vi la jo mye av sjela vår i det arbeidet for å bli instrumentmakere, sier Tore Meisfjord.

Han er en av de tidligere elevene ved MIA. Hans drøm om å bli gitarmaker gikk i knas sammen med skoletilbudet.

Ingen erstatning

Elevene har verken fått ettergitt studielån eller fått noen form for erstatning etter skolekonkursen.

- Nei, det har vi jo ikke fått. Det finnes jo ikke noe regler for sånt, sier Meisfjord.

Det ønsker forbrukerrådet å gjøre noe med.

- Dette er et grellt eksempel på hvor vanskelig situasjon enkelte elever kan bli satt i, sier forbrukerrådsleder Helene Falch.

Ønsker bedre vern

Helene Falch har privatskoler som spesialområde, og mener MIA-saken viser at det trengs en forsikringsordning for elevene.

Foreløpig har folk som klager på et par sko eller en ødelagt ferie, flere rettigheter enn de som får en hel utdanning spolert.

- Vi har ikke jobba så mye med garantiordninger innenfor privatskolemarkedet, men det bør vi nok vurdere. Det er behov for å få fram bedre vern for privatskoleelever, sier Falch.

- Kan kreve penger

Slik situasjonen er nå, har Forbrukerrådet kun et råd til elevene som ikke fikk fullført utdanningen sin, og det er at hver og en av dem, legger inn krav i konkursboet.

Rettssaken starter 24.april, men det er fortsatt ikke for sent å melde krav.

- Fram til konkursen er avsluttet, kan kreditorer melde krav i boet. Elevene har de samme rettighetene som enhver kreditor, sier bostyrer Oddgeir Lydersen.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Kidnappet jente tilbake på Kypros

    Den fire år gamle jenta som i april ble bortført av faren sin på Kypros er gjenforent med moren, melder VG. Faren hevder at det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge i 2015, men Oslo tingrett har slått at far pliktet å levere datteren tilbake.

  • Mistet lappen etter sladding

    En 18 år gammel bilist er fratatt førerkortet etter at han sladdet på våt asfalt på Lisleby i Fredrikstad. Sladdingen førte til at mannen kjørte ut av veien. Han er også anmeldt for uaktsom kjøring, skriver politiet på Twitter.