NRK Meny
Normal

- Politiet tar lett på miljøsaker

- Lokale politimyndigheter tar ikke miljøsaker på alvor, sier Naturvernforbundet etter at politiet har henlagt en utslippssak ved Borregaard i Sarpsborg.

Borregaard

Naturvernforbundet mener henleggelsen av utslippssaken ved Borregaard er et eksempel på at politiet tar for lett på miljøsaker.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

SFT anmeldte Borregaard til politiet etter kvikksølvutslippet i 2006 .

Nå har politiet henlagt saken .

- Følger ikke Statsadvokatens signaler

Det overrasker ikke Per Erik Schulze, fagrådgiver i Naturvernforbundet og spesialist på avfall og gift i marine områder.

Han mener at lokale politimyndigheter ikke tar miljøsaker alvorlig nok.

- Jeg tror dessverre at dette nedprioriteres av lokale politikamre på tross av at Statsadvokaten har sendt ut orientering til alle politikamrene om at miljøkriminalitet skal prioriteres svært høyt, på linje med grov narkotikakriminalitet, for eksempel, sier Schulze.

Høsten 2006 slapp Borregaard ut 4,1 kilo kvikksølv, og Schulze mener dette burde være en opplagt sak for politiet å etterforske skikkelig:

- I denne saken kunne man gått dypere inn og sett hva som faktisk gjorde at utslilppet fant sted i en stor og moderne norsk bedrift, sier han.

- Umulig å forutse

Men kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal ved Borregaard sier at utslippet var umulig å forutse.

- Bakgrunnen var at det var en utstyrskomponent som består av glass, som sprakk og førte til utslippet, sier Horvei Bredal.

Politiet har heller ikke funnet at noe beviselig straffbart har skjedd.

De har henlagt saken etter to år med etterforskning.

- Tror ikke at SFTs klage hjelper

Nå har altså Statens Forurensingstilsyn klaget denne henleggelsen inn for Statsadvokaten, men Per Erik Schulze i Naturvernforbundet har liten tro på at det hjelper:

- I de tilfellene hvor Naturvernforbundet har anmeldt akutte utslipp eller utslipp som har pågått over tid, har det vel aldri skjedd at saken har gått videre til en dom, såvidt jeg kjenner til, og vi ser også ofte at når SFT påtaler en ting, blir saken henlagt, sier Schulze.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykke på Svinesundsbrua

    Trafikkuhell i retning mot Sarpsborg. Fem biler er involvert. Nordgående løp er stengt for trafikk.

  • Tatt for råkjøring på E18

    En politipatrulje som overvåket trafikken på E18 ved Slitu, har beslaglagt førerkortet til en mann i 20-årene. I følge politiet kjørte mannen for fort.