Lastebileierforbundet: - På tide med kontrollsamarbeid

Lastebileierforbundet er forundret over at det har vært lite samarbeid mellom norske og svenske myndigheter om kontroll med vogntog.

Sjekk av utenlandske vogntog

Lastebileierforbundet har tro på at et samarbeid med svenske myndigheter om kontroll med vogntog vil ha effekt.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Hvert døgn passerer over to tusen vogntog grensa mellom Norge og Sverige ved Svinesund. Til nå har det ikke vært noe organisert samarbeid mellom de to landene for å stoppe dårlig utstyrte vogntog på vei mot snødekte veier i Norge.

- Det forundrer meg og er på tide, sier direktør for Lastebileierforbundet (NLF), Geir A. Moe.

Sist uke varslet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), at et slikt samarbeid skal i gang, og at norske veimyndigheter skal starte et formelt samarbeid med svenske myndigheter.

Det skal innebære et faglig forum så vel som samarbeid om konkrete kontroller og utveksling av informasjon. Det skal også innebære at man ser på regelverket på begge sider, og forsøker å få til et felles kontrollsystem.

Mange uhell

Vogntog i grøfta

De siste ukene har det vært mange vogntog som har kjørt i grøfta eller forårsaket uhell på glatte norske veier.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

De siste ukene har det vært en rekke uhell med utenlandske vogntog på norske vinterveier. Mange av disse kommer med ferge fra Polen til Trelleborg i syd-Sverige, før de følger E6 langs svenskekysten til grensa ved Svinesund.

Ved grensa blir bare ett av hundre vogntog kontrollert for tekniske mangler. NRK viste sist uke hvor lett det er for sjåfører å unngå kontroll av vogntoget ved å følge med på om Vegvesenet har åpen kontrollstasjon på Svinesund.

Leder for utekontrollen i Statens Vegvesen på Svinesund, Ronny Lindesteg, er glad for at det kommer i gang et samarbeid.

- Vi ser fram til å samarbeid med svenskene. I dag er det bare helt sporadisk kontakt i spesielle tilfelle. Nå kan vi kanskje koordinere kontroller, slik at vi dekker opp mer av trafikken, sier Lindesteg.

Har tro på samarbeid

Lastebileierforbundet er uansett glad for at et samarbeid nå kommer i gang, og har tro på at det vil ha effekt.

- Hvis vi får stoppet noen flere i Sverige, slik at de har riktig utstyr og det virker som det skal før de kommer hit, så kan Statens Vegvesen konsentrere seg om andre ting, for eksempel økt kontroll av norske vogntog, sier direktør i NLF, Geir A. Moe.