NRK Meny
Normal

- Østfold bør få mer i overføringer

Østfold-kommunene burde få mer i statlige overføringer. Det mener Kjell Løkke, ordfører i Råde, hvor det står dårlig til med kommuneøkonomien generelt og skoleøkonomien spesielt.

Kjell Løkke, ordfører i Råde

Råde-ordfører Kjell Løkke mener at Østfold-kommunene bør tilgodeses med større statlige overføringer.

Foto: Birger Kjølberg

Østfold-kommunene har urettmessig lave inntekter i forhold til resten av landet, mener Kjell Løkke.

Skolesektoren sliter

- I likhet med de fleste Østfold-kommunene er vi en lavinntektskommune, så vi har veldig små marginer. Sammenlignet med andre kommuner i landet burde Østfold få mer i sentrale overføringer, sier Løkke.

Skolesektoren i Råde illustrerer tydelig de økonomiske forskjellene mellom Østfold-kommunene og bedrestilte kommuner i andre deler av landet.

Rektor ved Spetalen skole i Råde, Bjørn Jørstad, forteller at det finnes skoler i Norge som bruker langt mer per elev i året enn de snaut 50 000 kronene han selv har til rådighet.

- Det finnes kommuner i Norge som passerer det dobbelte. Nå er det klart at det koster penger å drive distriktspolitikk, men jeg synes forskjellene er store, sier Jørstad.

- Skoledriften kan komme på kant med loven

Han forteller at om det blir nye kutt i skolebudsjettet i Råde, kan driften ved Spetalen skole bli så redusert at den kommer på kant med opplæringsloven.

- Hvis ytterligere innstramminger skal komme, noe som kan skje, nærmer vi oss et punkt hvor vi alvorlig må overveie opplæringslovens intensjoner. Nå er det slik at hva som er lovlig og ikke lovlig, er et rettsspørsmål, men uansett begynner vi å nærme oss en grense, sier Jørstad.

Må bruke ti millioner kroner på NAV-kontor

Råde kommune har nylig måtte foreta kraftige kutt i kommunens tjenestetilbud for å bringe økonomien i balanse. 12,8 millioner kroner måtte tas fra skole- og omsorgssektoren.

Nå må kommunen ut med over ti millioner kroner til for å ominnrede deler av rådhuset til NAV-kontor.

- Vi bygger cirka 20 nye kontorer i rådhuset. Dette var den billigste måten å lage plass til det nye NAV-kontoret på, sier ordfører Løkke, som medgir at tidspunktet for denne investeringen kunne ha vært heldigere.

- Det er aldri hyggelig, når vi har en så trang økonomi som vi har, å måtte gjøre denslags investeringer, men når det er sagt, mener jeg at NAV-reformen er positiv og at det er bra at vi får NAV-kontoret på plass her i Råde, sier Løkke.

På dette punktet får han støtte av Høyres gruppeleder i kommunestyret, Svein Tore Bøe, som også er positiv til NAV.

- Dårlig økonomisk kontroll lokalt

Bøe deler også Løkkes oppfatning av inntektssystemet for kommunene.

- Det er klart at vi kunne ønske oss mye mer fra staten, og inntektssystemet er skjevt. Men når det gjelder uføret Råde kommunes økonomi har havnet i, mener jeg at det hovedsakelig skyldes dårlig økonomisk kontroll lokalt, sier Bøe.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Pettersen: – Anmeld kriminalitet

    Stortingsrepresentant Tage Pettersen fra Høyre reagerer sterkt på at advokat Ane Sofie Tømmerås i går sa til NRK at hun ikke lenger anbefaler alle klienter om å anmelde kriminelle handlinger. Grunnen er den trege saksgangen hos politiet. – Et dårlig råd, mener Pettersen.

    Tage Pettersen
    Foto: Birger Kjølberg / NRK
  • Utforkjøring i Svinndal

    Ingen personer kom til skadet da en bil kjørte av veien i Svinndal i Våler i natt. Politiet gjorde funn av narkotika i bilen og sendte føreren til legevakten for utvidet blodprøve.