Fem østfoldinger er savnet etter skytedramaet på Utøya

Fem AUF-ere fra Østfold er savnet etter skytetragedien på Utøya i går. – Dette er helt forferdelig, sier Signe Øye, leder av Østfold Arbeiderparti.

Siri Martinsen, fylkessekretær Østfold Arbeiderparti

Nå må vi bare få de overlevende hjem til familiene sine, sa fylkessekretær for Østfold Arbeiderparti, Siri Martinsen, til NRK.no i natt.

Foto: Anders Winlund / NRK

En delegasjon fra Østfold på 48 unge AUF-ere var på Utøya da den falske politimannen startet å skyte vilt rundt seg i går ettermiddag.

Ved 09.00-tiden lørdag morgen opplyser politiet i Oslo at 84 personer er bekreftet omkommet etter skytingen på Utøya. Dødstallet ventes å stige ytterligere.

LES OGSÅ:

Seks savnet

Østfold Arbeiderparti har i natt jobbet med å få oversikt over situasjonen for deltagerne fra Østfold.

Ved 12.45-tiden lørdag morgen får NRK.no opplyst at fem Østfold-ungdommer fortsatt er savnet. Rundt 7-8 personer skal være skadet, ukjent hvor alvorlig.

Sju personer var lenge savnet, men lørdag formiddag får NRK.no opplyst at ytterligere to personer er blitt funnet i live i løpet av natten og morgenen.

– Vi har tett dialog med de pårørende. Nå må vi bare få de overlevende hjem til familiene sine, forteller fylkessekretær for Østfold Arbeiderparti, Siri Martinsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Orienteringsmøte i Sarpsborg

ORIENTERTE PÅRØRENDE. Østfold Arbeiderparti og Sarpsborg kommune arrangerte fredag kveld orienteringsmøte for pårørende til de 48 unge fra Østfold, som deltok på AUF-leiren på Utøya.

Foto: Steffen Fjærvik / NRK

Kriseberedskap

Sarpsborg kommune etablerer kriseberedskap i A-salen i St. Marie gate 42 fra lørdag klokken 10.00 – 18.00 i forbindelse med skyteepisoden på Utøya.

Alle pårørende, venner og bekjente som måtte trenge bistand, hjelp eller som vil samles er velkomne.

Helsepersonell og representanter fra Østfold Arbeiderparti vil være til stedet.

Leder for Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, er sterkt preget av hendelsen da NRK.no ringer henne lørdag morgen.

– Det er helt forferdelig. Vi vet ingenting om de seks som er savnet. Foreløpig konsentrerer vi oss om å opprettholde et godt krise- og beredskapstilbud, slik at vi kan bistå alle som trenger hjelp og støtte, sier Øye til NRK.no.

LES OGSÅ:

Skuddskader

Det er ikke klart hvor de savnede og skadde ungdommene kommer fra i fylket.

Det som er bekreftet er at en 17 år gammel jente fra Halden er skutt i brystet, og ligger alvorlig skadet på Ulleval sykehus. Hennes 16 år gamle søster er det ikke gjort rede for foreløpig.

To ungdommer fra Borge skal også være skutt og skadet, ifølge opplysninger Bjørn Sverre Kolshus, sokneprest i Borge, har fått.

Han forteller at Kjølstad kirke vil være åpen fra klokka 12.00 til 14.00 i dag.

– Det blir ingen gudstjeneste, men et sted for stillhet og samtaler. Alle som føler behov for å komme er velkomne, sier sognepresten til NRK.no.

Ifølge Moss Avis er en gutt fra Rygge også blant de som ble skutt under skytedramaet på Utøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Signe Øye

Leder for Østfold Arbeiderparti, Signe Øye, er sterkt preget av hendelsen da NRK.no ringer henne lørdag morgen.

Foto: Cornelius Poppe, Cornelius Poppe / SCANPIX

– Kondolerer

Fylkesleder for Høyre, Tage Pettersen, omtaler hendelsene som «en tragedie for Norge og for demokratiet, men først og fremst for Arbeiderpartiet og AUF».

– På vegne av Østfold Høyre kondolerer jeg ovenfor alle berørte. Våre hjerter er med alle AUFere og hele arbeiderbevegelsen. Alle våre lokalforeninger er oppfordret til å legge ned all aktivitet og alle er oppfordret til å flagge på halv stang i dag, skriver han på bloggen sin.

Trenger blodgivere til uka

Sykehuset Østfold takker for alle henvendelser fra mennesker som har tilbudt å gi blod for å kunne hjelpe skadde pasienter.

Kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen opplyser at det først vil bli et behov for blodgivere over helgen.

– Sykehusene i østlandsområdet samarbeider i en situasjon som krever store mengder blod. Det betyr at lagrene våre vil bli tappet, derfor vil vi trenge blodgivere når det blir hverdag igjen. Det vil ikke bli satt i gang tapping av blodgivere i helgen, sier Erlandsen.

Sykehuset Østfold sendte i alt 13 ambulanser for å hjelpe i forbindelse med eksplosjonen i Oslo og skytingen på Utøya i går.

– SØ får assistanse fra Sverige, NU-sjukvården, og fra Røde Kors for å ivareta nødvendig beredskap i ambulansetjenesten her i Østfold. Sykehuset er ikke berørt forøvrig, opplyser Erlandsen.

Politiet i Østfold opplyser at de, i tillegg til ordinære gjøremål, fortsatt opprettholder grensekontroll på alle overganger i vårt distrikt.

Kontakttelefon

Kontaktnummeret for er pårørende er hos politiet er telefonnummer

32 10 32 87

eller

32 10 32 78

Fylkessekretær i Østfold Siri Martinsen kan også kontaktes 412 60 606