NRK Meny
Normal

- Brukte tre år på å innkalle til avhør

Mannen slipper å sone på grunn av politisommel.

Norges Lover

Det gikk fem år fra saken ble anmeldt til mannen fikk komme i retten i Sarpsborg og innrømme at han ikke oppga omsetninger på over seks millioner kroner. Politisommelet gjør at mannen slipper å sone i fengsel.

Foto: NRK

I 2003 anmeldte avgiftsmyndighetene mannen fordi han ikke hadde rapportert inn over seks millioner kroner i omsetning tilbake til i 1999.

- Økonomisaker blir gjerne gammel

Det tok imidlertid tre år før han ble innkalt til avhør av politiet. Så gikk det to år før tiltalen mot mannen var klar.

Mannen la alle kort på bordet da saken omsider nå gikk for retten, men han slipper å sone ubetinget fengselsstraff fordi saken er for gammel, forklarer politiadvokat Nils Vegard.

- Økonomisaker blir gjerne gammel på grunn av størrelse og kompleksitet i sakene. Men denne saken er spesiell og såvidt gammel at det måtte, etter vår oppfatning, ende med betinget straff, sier Vegard til NRK Østfold.

I perioden fra 1999 til 2002 omsatte mannen fra Sarpsborg over seks millioner kroner, uten å betale moms. Dermed unndro han over en million kroner i avgifter.

- Hva har skjedd hos politiet her Nils Vegard?

- I og med at saken har blitt liggende så må den har blitt ansett som nedprioritert av vedkommende hos oss som hadde saken den gangen den ble anmeldt.

- Men i perioden som denne saken ble liggende hadde vi mange store saker samtidig. Da ble resten av avdelingen liggende litt nede, sier Vegard.

Krass kritikk fra tingretten

Tingretten er krass i kritikken av politiet og legger ved siden av tidsbruken vekt på at mannen også har fått dokumenterte helseplager som en direkte følge av den uoppgjorte straffesaken. Retten viser også til tidligere saker hvor straffen eksempelvis har ligget på et og et halvt års ubetinget fengsel for tilsvarende lovbrudd.

Nå har mannen fått ett års betinget dom og må dermed ikke sone i fengsel i det hele tatt. Politiadvokat Nils Vegard legger seg flat for kritikken.

- Vi har begrensede ressurser, men det er helt åpenbart at det må stilles spørsmålstegn rundt slike saker som blir så gammel som denne. Det skal aldri skje, og jeg håper nå at vi aldri får oppleve dette igjen, sier Vegard.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Starter interkommunalt havneselskap

    I dag bestemte kommunene i Nedre Glomma-regionen å slå seg sammen til et interkommunalt havneselskap. Avtalen ble undertegnet i dag og vil starte opp etter nyttår. Både Sarpsborg og Hvaler ser store fordeler med et samarbeid med Borg havn i Fredrikstad. Sammenslåingen vil også kunne merkes for de med fritidsbåter, forteller styreleder Siri Martinsen

  • Verner skogsområder

    Regjeringen har i dag verna 49 nye skogsområde i ti fylker. To av områdene er i Østfold, begge disse i Halden. Dette gjelder Svantjern naturreservat og Vestfjella naturreservat som får utvidet verneområde. Områdene inngår i arbeidet med frivillig vern av privateid skog.