- Mest forurenset i Ytre Oslofjord

Iddefjorden er kraftig forurenset. Fylkesmannen frykter for dyre- og plantelivet i fjorden.

Iddefjorden
Foto: Rainer Prang / NRK

Iddefjorden ved Halden er det mest forurensede området i Ytre Oslofjord. Det viser en ny rapport som SFT og Fagrådet for Ytre Oslofjord står bak.

Både forskere og fylkesmannen er bekymret for at livet i fjorden skal dø ut.

- Det blir bare verre

Det er liv i Iddefjorden nå. Slik var det ikke for 15-20 år siden. Da lå fjorden død, på grunn av forurensning. Nå frykter forskerne at det samme vil skje igjen.

- Det er tegn som tyder på at den positive utviklingen vi har hatt siden 90-tallet har stagnert. Det er ingen forbedringer, tvert i mot har det bare blir verre og verre.

Det sier Bjørn Gudevold hos Fylkesmannens miljøvernavdeling. Han har nettopp fått sluttresultatene av et 5 års langt forskningsprosjekt i hånda.

De fleste steder i Ytre Oslofjord er vannkvaliteten blitt bedre og bedre, men ikke i Iddefjorden.

- Her er det særlig dårlig vannkvalitet. Det er den dårligste av samtlige som beskrives i rapporten, sier Gudevold.

- Hva kan gjøres?

Forurensingen kommer fra tre hovedkilder; kommunal kloakk, restutslipp fra industrien, og avrenning fra landbruket.

Fordi utskiftingen av vann er så liten i Iddefjorden, blir området ekstra sårbart.

Hva som skal gjøres for å sikre fortsatt liv i grensefjorden, er ikke avgjort. Men neste uke møtes næringsliv, forskere, politikere, og myndigheter fra både norsk og svensk side for å diskutere hva som kan gjøres.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsetter kampen i Mysen

    I kveld skulle Mysen/HIL spilt om opprykk til 5. divisjon. Nå er kampen utsatt til torsdag kveld, melder Smaalenenes Avis. Grunnen er at den knivdrepte Mysen-mannen har vært en del av fotballklubben i oppveksten og har mange nære kamerater på laget.

  • Ikke dyrere for grunneier

    Det er usikkert hvor mye det vil koste å gjøre videre undersøkelser av vikingskipet i Jellhaugen. Riksantikvaren har allerede inngått avtale med bonden som eier åkeren om erstatning for at han ikke får dyrket der neste år.