NRK Meny
Normal

- Mer enn bare grensekontroll

Svenske tollere tar nå både førerkort og setter folk på glattcelle.

Svensk tollvesen

Fra før av har svenskene Tullkrim, som er en egen enhet som kan etterforske med politimyndighet i tollsaker. Nå kan svenskene også ta promillekontroller og beslaglegge førerkort.

Foto: Rainer Prang / NRK

I motsetning til sine norske kolleger har svenske tollere politimyndighet på en rekke områder.

Nå har lovverket blitt endret ytterligere skriver lokalavisa i Askim; Smaalenenes Avis .

Promillekontroller

- En trailersjåfør hadde drukket på fergen fra Tyskland til Sverige og kjørte mot trafikken på motorveien. Fem personer døde i denne hendelsen, forteller tollinspektør Lars Andersson til Smaalenenes avis.

Dette er bakgrunnen for at tollerne nå får utvidet politimyndighet til å gjennomføre promillekontroller.

Fra før av har svenskene Tullkrim, som er en egen enhet som kan etterforske med politimyndighet i tollsaker. I Norge er det politiet som tar seg av dette. Endringen i Sverige nå er først og fremst at tollerne kan gjennomføre disse promillekontrollene.

- I desember fikk vi utdanning for å gjennomføre promillekontroller, og allerede før jul hadde vi pågrepet tre berusede sjåfører, sier tollsjef Lennart Furebo ved Hån tollkontroll i Sverige.

- En fordel på norskegrensen

Han mener dette er en stor fordel på norskegrensen.

- Det er en stor bonus for oss på norskegrensen hvor det er få politifolk og kanskje langt til vakthavende patrulje. Nå slipper de ikke unna, sier Furebo.

Norge har også nylig endret lovverket med en forskrift som trådte i kraft fra 1. januar i år. Men det gis ikke utvidet politimyndighet til tollerne i denne endringen.

Les: Tollvesenet

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil i grøfta på Hvaler

    Politiet har fått melding om en bil som har kjørt ut i grøfta på Skjærhalden på Hvaler. Politiet og ambulanse er på vei.

  • Tatt i 78 km/t i 60-sone

    Politiet har hatt trafikkontroll på fylkesvei 119 ved Dilling i Rygge. Det ble skrevet ut tre forenklede forelegg og høyeste målte hastighet var 78 km/t i en 60-sone.