NRK Meny
Normal

- Mange lurer på hva jeg har under kilten

Mossingen Paal Gunnar Mathisen markerte det skotske valget om løsrivelse fra Storbritannia med kilt under torsdagens ettermiddagssending på radio.

Kilt på radio

Paal Gunnar Mathisen i en kilt som representerer den skotske Fergusson-klanen.

Foto: Benjamin Vorland Andersrød / NRK

Paal Gunnar Mathisen, til daglig leder i Trygg Trafikk i Østfold, hadde på seg kilt under torsdagens ettermiddagssending i NRK Østfold. Bakgrunnen er folkeavstemningen om uavhengighet fra Storbritannia, som går av stabelen i Skottland torsdag, forklarte Mathisen.

– Det er jo litt for å markere dagen i dag, som kanskje kan bli historisk i forhold til Skottland.

– Hva slags forhold har du til Skottland?

– Jeg har vært i Skottland et par ganger selv. Men jeg har en oldefar og oldemor som er født i Skottland. Oldefaren min var stasjonert i India med den britiske armé, så min bestefar er født i India. Han reiste tilbake til Skottland som ung gutt og som voksen reiste han til Canada. Så jeg har litt historie tilbake til Skottland og har litt familie der, forteller Mathisen om røttene sine.

  • Se mobilvideo under hvor du får se hele kilten til Paal Gunnar Mathisen:
Created by InfoDispatcher

I dag holdes det valg om Skottland skal løsrive seg fra Storbritannia. Mossingen valgte kilten for å markere det som ligger an til å bli en svært jevn avstemning om skotsk uavhengighet.

Skottland har vært i union med Storbritannia i over 300 år, og Mathisen mener tiden er inne for løsrivelse.

– Kanskje på tide. Jeg ser litt på det historisk. Historisk så ser jeg at det kunne vært hyggelig om de løsrev seg nå. Det siste jeg har fått med meg er at britene er litt redd for at det skal skje. Det er jo enormt med oljeressurser i Skottland og kanskje pengene da forsvinner i Skottland, slik at England ikke kan dra nytte av det.

Han tror ikke det blir stor forskjell på hverdagen i Skottland hvis folket velger løsrivelse fra Storbritannia.

Veske av kaninpels

Foran på kilten har Paal Gunnar Mathisen en veske som kalles en sporran. Den er laget av kaninpels. Det er også en kilt pin nederst på kanten av kilten på høyre side.

– Når jeg bruker den får jeg mye oppmerksomhet.

Kilt med kilt pin

Kilten til Paal Gunnar Mathisen med en kilt pin nederst i høyre hjørne.

Foto: Benjamin Vorland Andersrød / NRK

– Har du den på når du er på byen?

– Nei, det har jeg ikke. Men jeg har hatt den på under julebord enkelte ganger. På vei hjem har jeg hatt episoder hvor folk absolutt skal kikke opp under kilten for å se hva som er der. Jeg har jo noe opp under der, og mange vet jo hva det er. Så jeg skjønner ikke helt hvorfor de spør, ler Mathisen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stiller til gjenvalg

    Eivind Normann Borge fra Fremskrittspartiet stiller på nytt som ordførerkandidat for Hvaler Fremskrittsparti ved valget neste høst. Det skriver Fredriksstad Blad.
    68 gamle Borge hadde egentlig tenkt å trekke seg fra politikken, men sier han har fått en rekke henvendelser den siste tiden fra folk som ber ham om å stille til valg igjen.

  • FBK har fått lisens

    Fredrikstad Ballklubb har fått lisens til å spille i eliteserien for kvinner også neste sesong. Men de har fått lisens under skjerpet overvåking, skriver Fredriksstad Blad. Betingelsene er en følge av klubbens pressede økonomi.