NRK Meny
Normal

- Må ha fem paller med 200-lapper

Den nye rådmannen i Halden tegner et tydelig bilde av kommunens økonomiske behov for å komme i balanse.

Eivind Hansen

VARSLER KUTT OG ØKT SKATT. Fungerende rådmann i Halden, Eivind Hansen, tegnet et tydelig bilde av kommunens pengebehov i formannskapet torsdag.

Foto: Privat

- Vi er i behov av fem paller med 200-kronersedler, sier Eivind Hansen til NRK.no.

Han tegnet dette bildet for formannskapet i Halden kommune torsdag, som et bilde på hvor mye penger det er snakk om kommunen mangler i 2012.

Pallene Norges Bank pakker penger på er noe mindre enn de såkalte "Europallene", og 200-sedlene pakkes i en høyde på opp til en meter. Hver pall inneholder 20 millioner kroner.

Den fungerende rådmannen fortalte i formannskapet, at Halden kommune mangler rundt 109 millioner kroner, for å gå i balanse i inneværende år.

- Vi klarer å hente inn en del av tiltakene, som ligger i budsjettet for 2012. Vi har tiltak på plass for 25 millioner kroner, men det er langt fram, sier Hansen.

Les også:

200-kroner

FEM PALLER. En pall med 200-kronersedler representerer 20 millioner kroner, der Norges bank pakker sine penger.

Foto: Olga Wergeland / NRK

Foreslår kutt og økt eiendomsskatt

I formannskapet torsdag ønsket flere politikere seg at Hansen kunne presentere sin "pakke" for kutt og eventuelle inntektsøkninger allerede den 12. april i år.

Halden-rådmannen har tatt for seg hele kommunens virksomhet på nytt, etter at han overtok for kort tid siden.

Eivind Hansen mener det er for tidlig å legge frem "pakka" allerede den 12. april, og han kommer derfor til å presentere sine forslag i formannskapsmøtet den 26. april i år.

- Mitt mål er å komme med forslag på flere tiltak enn nødvendig, som politikerne kan velge blant. Jeg kommer både til å foreslå kutt og også å øke inntektene.

Blant annet vil jeg foreslå å utnytte potensialet i eiendomsskatten fullt ut. Så får vi se hva politikerne bestemmer seg for, sier Hansen til NRK.no.

Les også:

Underskuddet øker og øker

Da partiene la sine budsjetter for 2012 i desember i fjor, tok de utgangspunkt i et varslet underskudd for 2011 på 103 millioner kroner.

I løpet av januar 2012 viste seg at underskuddet kom til å bli rundt 30 millioner større enn antatt i desember året før.

I løpet av mars i år, er det avdekket ytterligere minustall, og underskuddet for 2011 ser nå ut til å komme opp i rundt 140 millioner kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: