NRK Meny
Normal

- Må få en slutt på ishall-parodien

Kontrollutvalgsmedlem i Halden ber om at det inngås forlik med tidligere byggeleder i ishallen og at ishall-saken avsluttes.

Halden ishall - montasje

VANSKELIG SAK FOR HALDEN. Ishallsaken kan bli lagt bort.

Foto: NRK/Scanpix

Saken rundt Halden ishall har ridd lokalsamfunnet som en mare i flere år.

I 2009 fikk daværende byggeleder i ISS Thor Ivar Engebretsen sparken, ishallen ble stengt og Comet gikk konkurs.

I årene etter har diskusjonen gått høyt rundt hvem som hadde skyld i at hallen og ishockeyklubben fikk problemer.

Det er brukt 300.000 kroner til gransking allerede.

Les også:

Thor-Ivar Engebretsen

BØR FÅ FORLIK. Frps Lund Pettersen mener tidligere byggeleder Thor Ivar Engebretsen (bildet) bør få et forlik med kommunen.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Fryktelig belastning

Thor Ivar Engebretsen var ansatt av ISS, for å bygge ut og renovere Halden ishall.

Underveis ble det påstått at ishallen var bygget stikk i strid med tegninger og det ble hevdet at byggekostnadene var dobbelt så høye, som budsjettert.

– I ettertid har det vist seg, at dette ikke stemte. Da kommunen overtok aksjeselskapet som eide ishallen i fjor, viste det seg at det langt ifra var snakk om "dobbelt så høye kostnader", sier Egil Lund Pettersen.

Han er Frps representant i kontrollutvalget i Halden kommune.

Tidligere byggeleder Engebretsen ble foruten å få sparken, også saksøkt av ISS for 13 millioner kroner. Han på sin side saksøkte ISS for falsk anmeldelse. Politiet henla begge anmeldelsene.

Thor Ivar Engebretsen har rettet krav mot Halden kommune på 3,3 millioner kroner, men er så langt avvist.

– Dette har vært en fryktelig belastning for Engebretsen og familien hans. Jeg mener Halden kommune nå må snakke med Engebretsen og få til et forlik. Hva forliket skal inneholde tar jeg ikke stilling til, sier Egil Lund Pettersen.

Les også:

Egil Lund Pettersen

MÅ FÅ SLUTT PÅ PARODIEN. – Saken har gått så lenge og gjennom så mange instanser, at den må avsluttes, sier Lund Pettersen.

Foto: HaldenDagblad

– Vil ta for lang tid

KPMG gjennomførte i 2011 og 2012 en gransking av ishallsaken på oppdrag fra kommunestyret.

Rapporten, som var laget på bakgrunn av dokumenter tilgjengelig for granskerne og intervjuer, ble kritisert fordi KPMG selv ga uttrykk for at de kunne ha kommet til et annet resultat, dersom de hadde hatt mer og annen dokumentasjon tilgjengelig.

Rapporten kostet 300.000 kroner.

Kommunestyret i Halden bevilget i fjor nye 100.000 kroner til ytterligere gransking, herunder annen dokumentasjon knyttet til ishall-saken, som ikke KPMG tidligere hadde hatt tilgang til.

Til dagens kontrollutvalgsmøte i Halden kommer det trolig til å bli presentert en pris på 300.000 kroner for mer gransking fra KPMG, etter det NRK erfarer.

– Da kontrollutvalget i sin tid bad om 300.000 kroner til ytterligere gransking etter den første KPMG-rapporten, gjorde vi ikke det uten videre, sier Egil Lund Pettersen.

Han frykter nå at saken drar ut i tid, hvis kontrollutvalget på grunn av pengemangel må sende saken i retur til kommunestyret og be om mer penger. Saken kan også bli lagt bort.

– Min erfaring er, at det lønner segn å snakke sammen. Kommunen bør snakke med Engebretsen, og det er dagens posisjonspolitikere som sitter med nøkkelen til å få avsluttet denne parodien, sier Lund Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: