- Lei av kloakk og kultur

Kulturrådet i Halden mener kommunen bør opprioritere kultursektoren blant annet ved å ansette egen kommunalsjef.

Jan Henrik Diesen

BER KOMMUNEN OPPRIORITERE KULTUR. - Når etatsjefstillingen mikses med teknisk – eller vei, vann og kloakk om man vil, er det åpenbart at kultur ikke har fått ”hevet status som samfunns- og politikkområde”, sier Jan Henrik Diesen.

Foto: Privat

Halden kommune har gjennom flere år operert med stillingsbenevelsen "Kommunalsjef for teknisk og kultur".

Da kommunen utlyste tre kommunalsjefstillinger for noen måneder tilbake, dukket samme arbeidstittel opp igjen.

På folkemunne er stillingen kalt for "Sjef for kloakk og kultur", og det mener Kulturrådet i Halden sender et dårlig signal om at kommunen nedprioriterer kulturområdet, når man nå utlyser sjef for sektoren med samme arbeidstittel.

- Når etatsjefstillingen mikses med teknisk - eller vei, vann og kloakk om man vil, er det åpenbart at kultur ikke har fått hevet status som samfunns- og politikkområde, sier Jan Henrik Diesen, som leder Kulturrådet i Halden til NRK.no.

Les også:

Allsang på grensen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Kvik Halden - Ull/Kisa

MER ENN ALLSANG OG FOTBALL. Kulturrådet i Halden er glade for at kulturen slapp unna store kutt i budsjettet for 2013, men rådet ønsker seg en opprioritering av kulturen i Halden blant annet ved at kommunalsjefen for sektoren flyttes ut av 'vei, vann og kloakk'.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

- Satsing på kultur gir gevinst

- At over 60 prosent av kommunene i Norge har splittet kultursjef-stillingen, forteller at kultur er en lettvekter i en sliten kommuneøkonomi. Kultur er i disse tilfellene ofte salderingsposten som blir nedprioritert og får lide, sier Diesen.

Han sier Halden kulturråd ønsker at kommunen skal bli en visjonær kommune, med kultur som et tungt og bevisst satsingsområde.

- Kulturrådet håper å kunne se dette i en styrket bemanning av kultursektoren, økte tilskudd til byens lag og foreninger, investering i eksisterende og nye kulturarenaer og langsiktig tankegang i kommunens økonomiplan.

Dette må selvfølgelig gjenspeiles i Haldens nye kulturplan, som forhåpentligvis er klar i løpet av året, sier han.

- Kultur og omdømme. Kultur og næring. Kultur og attraktivitet. Kultur og samfunn. Kultur og helse, ramser Diesen opp, og fortsetter

- Det er ingen grense for hva som kan pares med kultur til et fruktbart avkom. Satsing på kultur vil gi gevinst for kommunen på lang sikt, sier han.

Les også:

Gudrun Haabeth Grindaker, rådmann i Halden

LOVER INGEN ENDRINGER. Rådmann Gudrun Haabeth Grindaker vil ikke love at kulturen etableres som egen sektor, eller bakes inn i en annen sektor enn i teknisk.

Foto: Privat

- Ingen endringer i sikte

- Haldens kulturliv ønsker helt klart en annen deling, dersom man først skal splitte kommunalsjefen, og ikke blanding med teknisk. Kultur, næring og reiseliv er en mulighet. Undervisning, oppvekst og kultur henger også bedre sammen enn teknisk og kultur etter vår oppfatning, sier Diesen.

Men hos rådmann Gudrun Haabeth Grindaker foreligger det ingen planer om endring av stillingsbenevelsen "Kommunalsjef for teknisk og kultur", som inngår i hennes stab.

- Det foreligger ingen konkrete planer om å ta vekk kultur fra stillingen, sier Haabeth Grindaker til NRK.no.

I rask rekkefølge har Halden kommune i mars i år ansatt både kommunalsjef for undervisning og oppvekst og kommunalsjef for helse- og sosial. Stillingen som kommunalsjef for teknisk og kultur har imidlertid drøyd.

- Vi regner med å sluttføre ansettelsesprosessen på teknisk innen medio april, sier rådmannen i Halden.

Hun lover en gjennomgang av egen organisasjon i løpet av året.

- Vi kommer til å ha en gjennomgang av organisasjonen og organisasjonsstrukturen etter sommerferien for å vurdere behov for eventuelle endringer, sier Gudrun Haabeth Grindaker til NRK.no.

- Frykter en negativ utvikling

Selv om kulturen slapp unna sparekutt i 2013, er det ikke store kommunale beløp, som brukes innen sektoren i Halden årlig.

Lag og foreninger i idrettslivet har klagd sin nød over manglende hallkapasitet, korpsene har påpekt at de sliter med økonomien, og Halden kulturråd frykter for fremtiden.

Derfor ønsker kulturrådet en sjef, som har kompetanse på området kultur, og som vil kjempe for midler til kulturlivet i Halden.

- Det verste som kan skje, er at det lille som er igjen på kulturbudsjettet i Halden blir ytterligere kuttet, sier Jan Henrik Diesen.

Det blir også vanskelig, sier han, dersom kulturstillinger ikke blir besatt og trekkes inn, og hvis tilskudd til lag og foreninger reduseres.

- Halden er i en særdeles vanskelig økonomisk situasjon, men kultur ble reddet i årets budsjett.

Budsjettet er jo så magert at det ikke er noe mer å ta – hvis det da ikke skal få alvorlige og langsiktige følger, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Alt for fort i 90-sone i tunnel

    UP har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en bilist som ble målt i 127 km/t i sørgående retning i Nordbytunnelen. Bilføreren er en Oslo-kar i 30-årene.

  • Lurte menn i sex-felle

    En 18 år gammel kvinne og en 27 år gammel mann erkjente i dag straffeskyld for å ha satt opp en sex-felle i Halden tidligere i år. Via datingsider på nettet avtalte kvinnen å møte flere menn for sex mot betaling. Men da mennene møtte opp, ble de angrepet av kvinnens kjæreste og frastjålet penger og mobiltelefoner.