Hopp til innhold

Ber legene ta tak i ungdommenes dopbruk

Ungdommer som får bivirkninger av dop- og narkobruk får heller hjelp med å kurere symptomene enn selve problemet, sier østfoldpolitiets ungdomskoordinator.

Ragnar Foss

Det sier seg selv at det ikke er bra at 14-åringer medisinerer seg selv, mener Ragnar Foss.

Foto: Politiet

Ragnar Foss er forebyggende koordinator for Østfold, men også leder av ungdomsavsnittet i Fredrikstad. Nå har han gått ut på Østfold-politiets Facebook-side med en advarsel.

– Veldig mange av ungdommene vi arbeider med når det gjelder misbruk opplever å få bivirkninger som de ber om hjelp for av helsevesenet. Så problemet vokser i bånn, mens det er symptomene som medisineres, sier Foss.

– Så faresignalene blir nærmest sminket vekk?

– Du kan si det slik. Det er som å bruke deodorant i stedet for å vaske seg.

Ragnar Foss sier han har sett mange eksempler på at østfoldungdom ikke bare blir behandlet for bivirkninger av stereoide- eller narkotikabruk, men at de etter hvert fortsetter med egenmedisinering, for å skjule den bakenforliggende årsaken.

– Det sier seg selv at dette er veldig uheldig. 14, 15- og 16-åringer har ikke medisinsk kunnskap til å medisinere seg selv.

Utfordrer fastlegene

Foss har erfaring fla flere typer fagseminar og tverrfaglige samarbeid med forskjellige sektorer innen helsevesenet, og mener det er for lite kunnskap om anabole steroider. Politiet har mye kunnskap, og ønsker å dele, men det er dårlig oppmøte av helsepersonell.

Han presiserer at de har helsesøstrene 'med på laget', og at det er høyere oppe i hakkeordenen det må tas et tak.

– Vi tenker på fastleger og behandlere i systemet lenger opp, som behandler pasientene en og en.

De trenger større kunnskap enn de har i dag.

Ønsker samarbeid velkommen

Norske Kelner inntar britiske klubber

Fastlege Kenneth Gutterup vil gjerne samarbeide med politiet om problemet.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Fastlege Kenneth Gutterup mener politiets utspill er interessant.

– De har kanskje et grunnlag for å mene det. De har sikkert satt seg mer inn i det enn det jeg har gjort. Jeg synes det de sier er interessant, og jeg vil se nærmere på det for min del. De vil sikkert andre fastleger gjøre også.

– Jeg vet at fastleger oppdaterer seg mye på områder som har med hormoner å gjøre. Det må vi som en del av utdanningen vår. Jeg tror ikke det gjelder alle fastleger, men politiet har helt sikkert et poeng, sier han videre.

Han er også enig i at samarbeidet mellom politi og leger kan bli bedre.

– Jeg synes det er fantastisk når noen engasjerer seg og vi få til et samarbeid mellom leger og politiet. Jeg har veldig respekt for politiet og synes de gjør masse fine ting. Så jeg tar gjerne imot et slikt samarbeid, sier Gutterud.

Ifølge politiet får ungdommer som går på steroider ofte medisiner mot bivirkninger, i stedet for hjelp til å få bukt med misbruket. Gutterud innrømmer at det kan være vanskelig å følge utviklingen.

– De som vet mest om anabole steroider er de som bruker dem. Det er ikke så veldig lett å følge med i svingene på det i en presset hverdag. Så hender det vel sikker at man gir fra seg til man ikke skulle i en praksis, sier legen.