- La Hamen drive over til Norge

Strømstads varaordfører håper noen løsner trossene på MS Hamen, så skipet driver inn i norsk farvann.

MS Hamen

VIL LØSNE FORTØYNINGENE. Strømstad kommunes varaordfører håper på sterk vind mot nord, og at noen løsner fortøyningene på MS Hamen, slik at skipet driver inn i norsk farvann.

Foto: Privat

Det norske skipsvraket MS Hamen vekker sterke, negative følelser i Sverige.

Både lokalbefolkning rundt det idylliske Hälle ved Iddefjorden - der skipet har ligget i fem år, og svenske myndigheter er lei av den norske båten, som inntil nylig har hatt vernestatus.

- Jeg har to forhåpninger. Det ene er at en internasjonal skraphandler får båten gratis, og tar den med vekk herfra.

Det andre er at det blåser en sterk nordavind, og at noen i det øyeblikket løsner på Hamens trosser, slik at det driver rett over grensefjorden mellom Sverige og Norge, sier leder for Strømstadpartiet og varaordfører i Strømstad, Sven Moosberg til nrk.no.

Les også:

M/S Hamen

SLAGSIDE. MS Hamen har flere ganger hatt slagside, som følge av lekkasjer både gjennom skrog og fra dekk. Eierne har på internasjonale nettsider beskrevet skipets situasjon som akutt.

Foto: Privat

- Oppfordrer ikke til ulovligheter

Moosberg er kraftig irritert over at det norskeide vraket nå har blitt Strømstad kommune sitt problem.

Han nekter for at han oppfordrer til ulovligheter, hva gjelder å løsne på trossene.

- Hva fanken skal vi gjøre?

Det er klart at jeg ikke oppfordrer folk til å opptre kriminelt, og det er ikke det dette handler om, sier han.

Moosberg mener saken dreier seg om at det heller ikke er skattebetalerne i Strømstad skal behøve å betale for å få løst dette norske problemet.

Han slår fast at båten ikke tilhører Sverige og Strømstad, og håper at skrotverdien av skipet skal være nok til å dekke borttauing, hugging og andre utgifter svenske myndigheter har hatt.

MS Hamen har ligget på svensk side av iddefjorden i mer enn fem år, og skulle før det hugges opp av et lokalt svensk firma, da det ble kjøpt av norske interesser, som ville verne skipet.

Les også:

Mistet vernestatus

I følge Stiftelsen som eier skipet, er MS Hamen et av få gjenværende skip i sitt slag, og ideen var å bruke MS Hamen som et flytende museum.

Skipet har hatt status som vernet fartøy siden 2005, men Riksantikvaren mener det nå ikke er realistisk å jobbe videre med bevaring av skipet.

I forrige uke var Riksantikvaren klar på at skipet ikke lenger har vernestatus, og skipet er fratatt de 1,5 millionene - som skulle ha gått til dokksetting og sikring.

- Slik situasjonen nå ser ut, må vi dessverre konkludere med at M/S “Hamen” ikke lenger er et realistisk verneprosjekt, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding tidligere i juli.

Stiftelsen, som eier MS Hamen og flere andre skip, har fått kritikk tidligere i år for sin håndtering av de verneverdige båtene «MS Hamen» og «Ingeborg».

Begge båtene har i vinter sunket etter å ha ligget fortøyd i mange år i påvente av å bli restaurert. Bak de to verneprosjektene står noen av de samme personene.

Les også:

MS Hamen

SANK. Svenske myndigheter er bekymret for at MS Hamen skal bli liggende enda en vinter i grensefjorden mellom Sverige og Norge, og tror ikke skipet vil tåle en ny vinter. I mars i år gikk MS Hamen ned, og har siden vært lenset flere ganger. for å holde seg flytende.

Foto: Privat

- Nå må man våkne i Norge!

De som er bosatt i området ved Hälle på svensk side av Iddefjorden har i årevis bedt norske og svenske myndigheter om hjelp, for å få skipet vekk.

- Vi frykter at skipet synker og blir liggende på svensk side, sier Rune Karlsson, som er en av de fastboende naboene til skipet.

Karlsson har fått støtte av Strømstad kommunes miljøansvarlige, Michael Olsson, som til nrk.no flere ganger har gitt uttrykk for bekymring over at skipet ikke flyttes, slik eierne har lovet.

Nå er eierne uten pengetilgang fra Riksantikvaren, og skipets framtid er høyst usikker.

- Et eller annet sted på norsk side mener jeg at noen snart må våkne.

Iddefjorden er ikke kun vårt vann, men det er vårt felles vann. Da kan jo skipet gjerne flyte over til norsk side da, sier Strømstad-politiker Sven Moosberg til nrk.no.

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

MS Hamen synker