NRK Meny
Normal

- Kun plass til FFK i Eliteserien

- Økonomiproblemene for toppklubbene i Østfold viser at det er drevet over evne i klubbene. Det er kun plass til FFK sportslig og økonomisk helt på topp, sier NRKs fotballekspert.

FFK-jubel

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken mener det mest naturlige ut i fra oppslutning og appell er at FFK er laget som spiller i Eliteserien fra Østfold. I 2010-sesongen må FFK spille i 1. divisjon, dersom konkurs unngås.

Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix

Økonomiproblemene for toppklubbene i Østfold-fotballen etter 2009-sesongen understreker at kun en Østfold-klubb kan ha eliteserieambisjoner fra fylket, mener NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Lokaloppgjør Moss-Sarpsborg

Moss fotballklubb ble denne uka fratatt spillerlisensen av Norges Fotballforbund. Forbundet mener MFK har får svak økonomi. 2. divisjon kan bli neste stopp for mossingene.

Foto: Espen Torgersen

- Det er ingen tvil om at FFK har så stor oppslutning og appell at de bør være en Eliteserieklubb. De to andre klubbene, Moss og Sarpsborg 08 , tror jeg ikke skal ha så veldig mye høyere ambisjoner enn å være et 1. divisjonslag, sier Løken.

Han mener det verken sportslig eller økonomisk er rom for at flere klubber fra Østfold har ambisjoner om å spille i den øverste divisjonen samtidig.

- Nedslagsfeltet er relativt lite. Det er definitivt ikke rom for tre klubber med ambisjoner om å spille helt øverst, sier Løken.

LES OGSÅ:

Karl-Petter Løken

- Det er klart enkelte sesonger, når det går bra - kan en klubb ta steget opp i Eliteserien, men man må huske på at det koster. Hvis man ikke gjør det, kan det gå galt igjen, sier Løken.

Foto: NRK

- Levd over evne

Fredrikstad fotballklubb har måttet si opp ansatte og reorganisere kraftig etter nedrykket fra Eliteserien i 2009, og det kom også signaler om økonomiske utfordringer før nedrykk var et faktum.

FFK er for tiden i akkordforhandlinger med kreditorene, og fortsatt er det i det blå om klubben går konkurs eller ei .

Moss fotballklubb ble denne uka fratatt spillerlisensen , og kan måtte spille i 2. divisjon neste år etter at fotballforbundets lisensnemd vendte tommelen ned for de gulsvarte på grunn av dårlig økonomi.

Sarpsborg 08 jubler etter Martin Wiigs scoring mot FFK

Sarpsborg 08 ble i 2009-sesongen fratatt tre poeng på grunn av manglende økonomisk styring. Sesongen endte med suksess både sportslig og økonomisk, og 2010 tegner til å bli et bra år.

Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix

Også Sarpsborg 08 fikk stifte bekjentskap med forbundets regelverk ifjor, da NFF fratok klubben tre poeng fordi man mente Sarpsborg 08 manglet økonomisk styring.

- Det er ikke tvil om at norske klubber, Østfold-klubbene inklusive, har levd over evne. De har trodd at treet skule vokse rett inn i himmelen, og det har slått feil, sier Karl-Petter Løken.

LES OGSÅ:

- Bra hestekur

NRKs fotballekspert tror hestekuren norsk fotball nå må gå igjennom er bra for klubbene og norsk fotball på sikt.

Mange norske klubber har måttet se på egne ambisjoner om salg av spillere, sponsor- og bilettinntekter med nye øyne, og har konkludert med at utgiftene må ned og inntektene må opp.

- Denne hestekuren tvinger klubbene til å tenke langsiktig og satse mer på aldersbestemte avdelinger og dra opp egne spillere. Det koster mye mindre penger og vil gi en mye mer naturlig og bra drift over tid. Dette er bra for norsk fotball på sikt, sier han.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bakke kan bli årets trener

    Sarpsborg 08s trener Geir Bakke er en av fem som er nominert til årets trener. De andre er Christian Michelsen (Kristiansund), Kåre Ingebrigtsen (Rosenborg), Lars Bohinen (Sandefjord)
    og Tor Ole Skullerud (Strømsgodset). Prisen deles ut 27. november.

    Geir Bakke
    Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
  • Trafikkulykke på E6

    Flere biler er involvert i en trafikkulykke ved Rygge sørgående, rett etter kryss 12 Halmstad. Statens vegvesen meldte først at fem kjøretøy er involvert, mens politiet skriver på Twitter at det dreier seg om tre kjøretøy.