- Jeg står for det jeg har gjort

47-åringen sa seg skyldig i forsettlig, men ikke overlagt drap, da retten ble satt i dag.

Drepte Naser Abdol Mohamady i fotomontasje med åstedet i Enggata i Fredrikstad

Naser Abdol Mohamady ble skutt og drept i sitt eget hjem på Nabbetorp i Fredrikstad i fjor sommer.

Foto: Privat/Sebastian Nordli/NRK

I retten i dag sa 47-åringen seg skyldig i forsettlig drap. Men ikke i overlagt drap, som han er tiltalt for. Han nektet for å ha planlagt drapet på Naser Abdol Mohamady i hjemmet hans på Nabbetorp i Fredrisktad i fjor sommer.

Han har beklaget sorgen og lidelsen han har påført folk, og sa også at han aldri kommer til å nekte for drapet.

- Jeg står for det jeg har gjort, sa 47-åringen i retten.

Tiltalte erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld etter tiltalen på overlagt drap.

Fikk delvis lukket rett

En av bistandsadvokatene i saken ba tingretten om at hele rettssaken skal foregå bak lukkede dører. Det ga retten delvis medhold i, men bare når to av vitnene – tiltaltes fraseparerte kone og datter – skal forklare seg. Bistandsadvokaten til drepte Naser Abdol Mohamadys mor og søsken, Amir Mirmothahari, var uenig i kravet om helt lukket rett

– Vi vil motsette oss begjæringen, sa advokaten til NRK før rettsforhandlingene startet.

– Rettsmøter skal være åpne for allmennheten for å kunne få innblikk i hva som har skjedd. Familien ønsker en rettferdig rettsprosess og de ønsker at retten skal være åpen.

Mirmothahari forteller at det er viktig for familien at saken går for åpen rett, slik at allmennheten får vite hva som har skjedd.

– Det har vært en del spekulasjoner rundt motivet og bakgrunnen for drapet. Avdøde var ikke kriminell, han var en forretningsmann som dessverre har blitt utsatt for denne grufulle handlingen. Han er uskyldig og familien ønsker at også andre skal sitte med et godt ettermæle av avdøde, sier han.

Legger frem lapp som bevis

Statsadvokat Erik Marthinussen kommer til å føre seks vitner i saken.

Ifølge bevisoppgaven skal aktoratet også legge frem blant annet en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse, bilde fra videoovervåking og en lapp som ble funnet kort tid etter drapet.

– Dette er snakk om en drapssak, så det er åpenbart at det er snakk om en svært alvorlig sak, sier Marthinussen, som ikke ønsker å utdype bevisene ytterligere før de blir lagt frem for retten.

Det er satt av tre dager til behandling av saken i Fredrikstad tingrett.