NRK Meny
Normal

- Jeg må klype meg i armen for å ta det inn over meg

24 år etter at Martin Engeset var med på å lansere tanken om et Østfoldsykehus på Kalnes, tror han selv knapt at flyttelasset i dag er på vei.

Martin Engeset

SITERER BJØRNSON: - Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag, sier Martin Engeset, som var med på å dra i gang arbiedet med et nytt Østfoldsykehus.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er en veldig spesiell dag. Det er nesten så jeg må klype meg i armen for å ta inn over meg at nå skjer det. Saken har preget meg og mitt liv på godt og vondt i nesten 30 år.

Engeset ble valgt inn på fylkestinget i Østfold i 1983. Han følte seg ung og fersk, og var snart midt inne i en vanskelig og betent sykehussak.

30 år med sykehusstrid

– Det var mye følelser, sier Engeset, folk opplevde det å ha sykehuset sitt rett utenfor stuedøra, på fem forskjellige steder i dette lille fylket, som en trygghet og noe som var en selvfølge.

Flyttelass til det nye Sykehuset Østfold Kalnes

DET STORE FLYTTEÅRET: Psykiatrien skal på plass fra mai, til høsten kommer resten.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Så viste det seg etter hvert at det ikke var mulig å videreføre den sykehusstrukturen, både av faglige, medisinske eller økonomiske grunner.

– Vi hadde ikke fagfolk og økonomi til det, og vi fikk ikke den nødvendige pasientsikkerheten, sier Engeset.

– Det startet jo på fylkestingets møte i Rakkestad i 1984, der vi vedtok å sentralisere fem fødeavdelinger til én. Det ble ramaskrik og folk trodde det verste skulle skje.

Det var en lang periode han beskriver som veldig krevende og vanskelig. Engeset ble utsatt for trusler og trakassering. Det ble arrangert protester og streiker,

– Det er noe med det at all omstilling og endring fremstår som truende, sier Engeset nå i etterkant.

Men fem fødeavdelinger ble til en, og en av konsekvensene Engeset drar fram er at det da også ble plass til noe Østfold ikke hadde hatt før – en avdeling for for-tidlig fødte barn.

– Den har reddet veldig mange barn. Det var første skritt på vei mot et nytt Østfoldsykehus.

Intern strid i lokaliseringskampen

Men mer endring og endringsvegring var på gang. Også innen egne rekker, da dragkampen om hvor et nytt sentralsykehus for Østfold skulle ligge.

– Den var også veldig krevende i mit eget parti Høyre. Selv om vi hadde flertall for den linja vi hadde staket ut, hadde også vi betydelig motstand internt. Dette var vanskelig, og vi måtte betale en høy politisk pris gjennom mange valg. Velgerne straffet oss.

– Men jeg gleder meg nå noe fantastisk over at vi har kommet i mål.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • «Mr. Hockey» kan bli årets ildsjel

    Jan Georg Lund i Stjernen Hockey er en av fem nominerte til prisen Årets Ildsjel under årets Idrettsgalla. Lund ble overrasket med nominasjonen i formiddag. Tittelen er et av de aller gjeveste trofeene som blir delt ut på Idrettsgallaen, som går av stabelen på Hamar 6. januar neste år.

    Jan Georg Lund er nominert til Årets Ildsjel
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Tatt i ranet bil

    Politiet i Halden har pågrepet en mann og en kvinne i en svenskregistrert bil. Bilen ble ranet fra eieren for en uke siden. Ingen av de pågrepne har førerkort, og siden begge var ruset skal det tas utvidede prøver. Politiet knytter også de to til et innbrudd i en bedrift i Halden.