NRK Meny
Normal

- Innsyn er brysomt

Ekspert på offentlighet, Gunnar Bodahl-Johansen ved IJ i Fredrikstad etterlyser politikere som tar offentlighet på alvor.

Faksimile: Fredrikstad kommune, nettside
Foto: www.fredrikstad.kommune.no

Mange journalister gir opp når Kommune-Norge nekter innsyn i offentlige dokumenter.

Arne Børresen i Demokraten fikk Fredrikstad kommune til å snu, etter at han ble nektet innsyn i eiendomsskattetakstene uten begrunnelse med en hjemmel i lovverket.

 

Gunnar Bodahl-Johansen, IJ
Foto: Rune Petter Ness, Ness, Rune Petter

 

Raser mot mangel på åpenhet

Demokraten i Fredrikstad er ikke alene om å møte problemer med kommuner, som ønsker å holde igjen opplysninger.

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk (IJ) sier til Kommunal Rapport at han nærmest ukentlig kontaktes av  lokalavisjournalister, som har vansker med å få ut opplysninger fra kommunene.

- Mitt inntrykk er at kommunene har altfor dårlig kunnskap om offentlighetsloven og kommuneloven. Byråkratene trekker litt på skuldrene. De gir avslag på feil grunnlag og lukker møter uten grunn,  sier Bodahl-Johansen, som er en av Norges fremste eksperter på offentlighet.

Han nærmest raser mot Kommune-Norge, som han mener tar for lett på spørsmålet om åpenhet, skriver Kommunal Rapport.

- Ufattelig famling

I Fredrikstad kommune var intensjonene gode, og eiendomsskattetakstene lå ute på internet til å begynne med.  Datatilsynet krevde at kommunen fjernet listene. Deretter nektet kommunen alt innsyn i takstene.

- Fredrikstad er den sjette største kommunen i Norge. Det er ganske ufattelig at den famler slik. Rådmannen og juristene må merke seg dette grundig. Hemmeligholdet forsterker bare uroen rundt eiendomsskatten, og opposisjonen bruker dette for alt det er verdt, sier Arne Børresen i Demokraten til Kommunal Rapport.

Han fikk til sist skattetakstene oppgitt fra kommunen, og de viste blant annet at takstene har vært for høye.

- Hjelp, en journalist

Rådmann i Fredrikstad kommune, Kjell Kåresen, mener saken er basert på en misforståelse fra kommunens side.

Han hevder at Demokraten kunne gått videre internt i kommunen med saken umiddelbart, og fått opplysningene.

- Vi kan alltid bli bedre, og vi har tenkt å sette i gang skolering for å bli flinkere på offentlighetsloven. Samtidig er kritikken fra redaksjonene ofte unyansert. Men det er helt ålreit at vi har vaktbikkjer. Jeg håper vi fortsetter å praktisere meroffentlighet. Holdningen skal være «hjelp en journalist», ikke «hjelp, en journalist!», sier han til Kommunal Rapport.

- Innsyn er brysomt

Bodahl-Johansen etterlyser politikere som tar offentlighet på alvor.

- Innsyn er brysomt, og mange vil jobbe i fred og ro til de har fått ordnet opp. Men hvem er det som er demokratiets sjefer og eiere? Publikum. Politikerne har generelt ikke en særlig rett til å ha kunnskap om ting som angår kommunen. Forvaltning og politikere må godta innsyn på et tidligst mulig tidspunkt, sier han til KR.

Han er også kritisk til at redaksjonene alt for lett gir seg i slike saker, etter å ha fått et avslag i første runde.

- Hvis ikke journalistene utfordrer politikere og forvaltningen, vil de aldri lære. Det er så mye taushetspsykose i forvaltningen, at vi aldri kan lene oss tilbake, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lionel nummer fem i Elitloppet

    Den norske travstjernen Lionel endte på 5.-plass i finalen av Elitloppet søndag, etter å ha vunnet sin kvalifisering på ny norgesrekord. Seieren i kvalifiseringen sikret 230.000 kroner, mens premien for finaleplasseringen var på 92.000 kroner. Ifølge NTB var Lionel aldri med i kampen om seieren.

  • 8000 besøkte Spydeberg Rock

    Arrangørene bak Spydeberg Rock Festival anslår at de hadde totalt 8000 besøkende i helgen, skriver Smaalenenes Avis. Årets festival var den åttende i rekken.