Normal

- Ingen rolle i HA-saken

Aps gruppeleder i Halden Svein Olaussen snakker om Halden Arbeiderblad-saken.

Svein Olaussen, Halden Arbeiderparti

Halden Arbeiderpartis Svein Olaussen har fått mye kjeft i forbindelse med HA-saken, men sier han aldri har hatt noen rolle knyttet til oppsigelsene av ansvarlig redaktør og administrerende direktør.

Foto: Halden Dagblad

Anklagene har haglet etter bråket i Halden Arbeiderblad som førte til at styret i avisa gikk av tidligere i mai i år.

Mange har pekt på at dette er en manns verk ; Svein Olaussen.

For første gang på nærmere 10 år snakker Halden Arbeiderpartis gruppeleder med NRK.

Les også:
Ap tar selvkritikk i HA-saken
Ap-opprør mot HA-oppsigelse
Halden Ap: - Ingen kommentar


Påvirket aldri redaktørene

Frode Rekve (t.v.) og Arvid Johansson

Arbeiderpartiets gruppeleder Svein Olaussen sier han aldri har forsøkt å påvirke innholdet i avisen ved å ta kontakt med rektørene. Frode Rekve (t.v.) og tidligere redaktør Arvid Johansson sammen i årets 1. mai tog i Halden.

Foto: / NRK

Reaksjonene i Halden var mange og kraftige da styret i Halden Arbeiderblad, som ble valgt på generalforsamlingen i avisen den 31. mars i år, få dager ut i sin arbeidsperiode meldte at de ønsket å si opp ansvarlig redaktør Frode Rekve og administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad for å spare penger.

Byens største parti, Halden Arbeiderparti fikk kraftig kjeft av haldenserne for å blande seg inn i avisdriften, og spesielt gruppeleder Svein Olaussen fikk gjennomgå i leserbrev, i blogger og i kommentarartikler.

Harald Bjerge

Styreleder i HA Harald Bjerge (bildet), nestleder Jan-Magnar Hansen og fire styremedlemmer utgjorde flertallet i styret som ville kaste Rekve og Kolstad. Etter en måned i styret stilte de seks plassene sine til disposisjon.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Mange ville ha det til at det var Rekves frie redaksjonelle linje som var årsaken, en linje Ap-pampene i byen ikke godtok.

Olaussen avviser at han har hatt noe problem med Rekves måte å belyse lokale saker i byen på.

-Den redaksjonelle linje han har valgt, det er hans linje. Akkurat som Anders Wold, den tidligere redaktøren og Arvid Johansson hadde sin linje. Det er deres valg, sier Olaussen til NRK.

Han innrømmer at han har synspunkter på det som står i avisa, men å påvirke til å få endret den redaksjonelle linjen ville han aldri gjøre.

Saken om oppsigelsene i Halden Arbeiderblad av redaktør og direktør avstedkom også stor mediadekning utenfor Halden og både i Fredriksstad Blad , Demokraten i Fredrikstad og Dagens Næringsliv ble forhold i Halden omtalt over mange avissider.

Les også:
- Til skrekk og advarsel
Avisveteraner sjokkert
LO-nestleder i Halden trakk seg

Skapte splittelse i partiet

Halden Arbeiderparti er nest største aksjeeier i Halden Arbeiderblad etter A-pressen, og valgkomiteen i avisen er ledet av partiets leder Håkon Magne Knudsen.

Oppsigelsessaken i avisen førte til at det for første gang på svært mange år ble rettet kritikk mot eget parti av medlemmer i Halden Arbeiderparti.

Kritikken gjaldt både for den tausheten partiet viste underveis, mens det kokte som mest og abonnementer ble sagt opp, annonsører trakk seg, og den ene lokale aksjeeieren etter den andre krevde ekstraordinær generalforsamling i Halden Arbeiderblad.

Kommunestyremedlem og tidligere leder i Halden LO, Christer Clausen, meldte seg ut av partiet og senere inn i SV i protest mot partiets håndtering av saken.

- Spørsmålet mitt til ledelsen i Halden Arbeiderparti er: Hvorfor mener dere ingenting? Hva vet dere som vi andre ikke vet? Ser dere ikke alvoret i saken? Tror dere strategien om å tie saken i hjel fungerer?, skrev Trine Høistad, medlem i Arbeiderpartiet i et leserbrev i Halden Arbeiderblad.

Svein Olaussen, Halden Arbeiderparti

- Men, at man har synspunkter på det som står i avisa, det er en annen sak. Men å si at nå får du endre den redaksjonelle linja, nå får du se til å så gjøre det som er en annen linje, det er ikke sånn det er, sier Olaussen til NRK.

Foto: Halden Dagblad

- Jeg kan jo ikke bestemme en redaksjonell linje. Vi har fått like mye juling i avisene vi som alle andre, sier Olaussen til NRK.

- Ingen rolle i HA-saken

Under et medlemsmøte i Halden Arbeiderparti onsdag 6. mai kritiserte medlemmer i Halden Arbeiderparti det avtroppende styret i Halden Arbeiderblad for håndteringen av avisen.

Svein Olaussen sa ifølge HA under medlemsmøtet at ting kunne vært gjort annerledes, men at avisstyrets intensjon var å gjøre en god jobb.

På samme møte slo partimedlemmene ring om Olaussen og tok avstand fra den usaklige kritikken han har blitt utsatt for.

- Det bildet som er tegnet er etter min mening helt feilaktig. Og hvis du snakker med de menneskene som sitter i valgkomiteen, hvor både ansatte i avisa er representert, fagbevegelsen og partiet er representert, så tror ikke jeg du får noe svar om at jeg har sittet og avsatt ett styre, og satt inn et nytt styre. Det er sånn. Det er ikke sånn det skjer, sier Svein Olaussen til NRK.

Ekstraordinær generalforsamling i Halden Arbeiderblad er satt til mandag 18. mai i år.

Les også:
1. mai-tog preget av avisbråk
- Fantastisk å bli båret frem
Glede blant de HA-ansatte
LO-nestleder i Halden trakk seg

Kan vi holde diskusjonsforumet fritt for persjonsjikane og usakligheter ?


Det er svært positivt med stort engasjement i diskusjoner på NRK Østfolds kommentarforum.

Kan vi holde diskusjonen og kommentarene fri for personsjikane og usakligheter slipper redaksjonen å fjerne innlegg eller moderere disse.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_5_15_16_23_42_852.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll i Kurlandveien

    Utrykningspolitet har avholdt laserkontroll i Kurlandveien i Sarpsborg i kveld. Ni personer fikk reaksjoner, en for mobilbruk, og resten for fart. Høyeste hastighet ble målt til 68 kilometer i timen i 50-sone.

  • Råkjørte på E6

    En mann i 20-årene fra Østfold fikk førerkortet beslaglagt etter at politiet målte bilen hans i 178 kilometer i timen på E6 ved Solbergtårnet.