NRK Meny
Normal

- Ikke vi som dreper villaksen

Kommunikasjonssjef Tone Bredal ved Borregaard mener utslippene ikke påvirker villaks-bestanden.

Kommunikasjonssjef Tone Bredal ved Borregaard
Foto: Tomas Berger / NRK

Villaksen er i ferd med å dø ut i Glomma. Derfor er det nå innført forbud mot å fiske villaks i elva.

LES: Forbud mot villaksfiske

Formann i Nedre Glomma og Omland fiskeadministrasjon, Kjell Cato Strand, hevder dette skyldes oppdrettslaks, kraftprodusenter og industri-bedriften Borregaards giftige utslipp.

– Yngelen klarer seg ikke slik forholdene er i dag. Kraftproduksjonen fører til at vannet "kjøres" mye opp og ned, mens Borregaard-fabrikken slipper ut mye forurensing, sier Strand.

– Påvirker lite

Borregaard og kommunikasjonssjef Tone Bredal hevder derimot at de er uskyldige.

– Vi undersøkelser jevnlig hvordan utslippene våre påvirker forholdene i Glomma. Rapportene viser at utslippene ikke er akutt giftige for miljøet i elva. Det er en god indeksjon på at vår påvirkning på laksebestanden er liten, sier Bredal til NRK.

Det er ikke Kjell Cato Strand enig i. Han mener at Borregaards utslipp ødelegger for lakseyngelen.

– Det organiske materialet som slippes ut legger seg på gyteplassene og ødelegger yngelens mulighet til å vokse opp, sier Strand.

SE I NETT-TV:

Video nsps_upload_2009_8_7_18_2_59_1913.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK