- Ikke gå ut på isen!

Isen har lagt seg flere steder, men det har ikke vært kaldt lenge nok til at den er trygg.

Utrygg is
Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox

Det har riktignok vært kuldegrader i noen dager, men det betyr ikke at isen er trygg. Det sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen.

– Det høres veldig dristig ut å gå på isen nå, advarer Bentsen.

Hun er klar på at hun ikke er ekspert på de lokale vannene rundt omkring, men sier noen dager med kuldegrader på langt nær er nok til at isen skal bli tjukk nok til å bevege seg på.

– Det har ikke vært kaldt lenge nok

– Selv om det har vært minusgrader til og fra over en periode, så er det umulig å si hvor lenge det må være kaldt for at isen skal være trygg.

Sjekk været der du er på Yr.no !

Hos Alarmsentral Brann Øst har de ikke vært ute og målt tykkelsen på isen, men sier isen umulig kan være trygg nå. 110-operatør Frode Johannessen har utsikt mot Vansjø fra lokalene deres på Tykkemyr i Moss.

– Jeg ser jo at isen ligger nede i vika hos oss, men lenger ut er det åpent vann. Her er det bare å bruke fornuften, sier Johannessen.

Sjekk med lokalkjente

Han anbefaler ikke å gå ut på isen nå, og sier den minst bør være 10-15 centimeter tjukk. Han ber folk sjekke nøye før de eventuelt beveger seg ut på isen.

– Alt kommer jo an på hvor du er. Er det saltvann? Ferskvann? Er det tilsig av vann fra bekker? Det viktigste er i alle fall at man ikke gjør noe alene, sier Johannessen.

Og selv om det nå er meldt minusgrader den neste uke, så er både 110-operatøren og meteorologen er enige om et råd:

Snakk med lokalkjente! Og ikke ta noen sjanser!