NRK Meny
Normal

Politiet bekrefter at helsearbeidere er en del av etablerte rusmiljø

– Helsepersonell er en del av etablerte rusmiljø, bekrefter leder ved narkotikaavsnittet hos politiet i Fredrikstad, Rune Albertsen.

Video HELSE-RUSER-260810-OS18-180938-SI_OS.mp4

Leder av Rusmiddelmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) i Østfold, Line Eikenes, forteller om helsepersonell fra alle sektorer i helsevesenet i de etablerte misbrukermiljøene.

Leder av Rusmiddelmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) i Østfold, Line Eikenes, hevder helsepersonell fra alle sektorer i helsevesenet er aktive i de etablerte misbrukermiljøene.

– Leger, sykepleiere og annet helsepersonell fra alle sektorer i helsevesenet er aktive i de etablerte misbrukermiljøene. De står bak både kjøp og salg av såvel stjålne medisiner som kokain, amfetamin og heroin, sier Eikenes til NRK.no.

LES OGSÅ:

– De ruset seg sammen med oss

Hun er nå leder av Rusmiddelmisbrukerenes interesseorganisasjon i Østfold, men før hun ble rusfri var helsepersonell en verdsatt del av hennes narkotika-miljø.

– Ikke bare ga de tilgang til legemidler, de ruset seg også på illegale stoffer sammen med oss – også før de skulle på jobb, forteller Eikenes.

Det er åtte år siden hun selv ble rusfri, men Eikenes har informasjon om at situasjonen er den samme i dag. Hun mener omfanget av helsepersonell i etablerte narkotikamiljø er økende.

LES OGSÅ:

Kjent for politiet

Politiet i Fredrikstad kan ikke si noe om hvor mange personer eller hvilke yrkesgrupper innen helsevesenet de har registrert blant narkotikabrukere og selgere. Men de bekrefter at problemet Eikenes forteller om fremdeles finnes.

– Vi kjenner til at helsepersonell er en del av det etablerte rusmiljøet, sier leder ved narkotikaavsnittet hos politiet i Fredrikstad, Rune Albertsen.

Tyverier av narkotiske preparater fra Sykehuset Østfold de siste månedene skal i følge sykehuset ha blitt utført av en sykepleier som selv er misbruker. Store mengder beroligende tabletter av merket Stesolid og minst 120 ampuller av det narkotiske preparatet Ketorax er stjålet.

LES OGSÅ:

– Bytter legemidler med kokain

Politiet har ikke sett tegn til at akkurat disse farlige ampullene er blitt solgt videre på det vanlige misbrukermarkedet i Fredrikstad.

– Jeg kjenner ikke til at det er beslaglagt akkurat denne typen narkotika nylig, men vi ser jo hele tiden ulovlig omsetting av legemidler, sier Albertsen.

Eikenes forteller at det er vanlig med byttehandler i narkotikamiljøet.

– Ofte skaffer helsepersonell legemidler som sovetabletter og morfin, som de bytter bort for å skaffe ulovlige stoffer som kokain, heroin og amfetamin til seg selv, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.