NRK Meny
Normal

- Heimevernet blir på Rygge

I dag har Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtatt at HV-01 ikke skal flyttes til Oslo, slik forsvarssjefen har foreslått.

heimevernsoldater
Foto: NRK

I Forsvarsstudien 2007 foreslo forsvarssjef Sverre Diesen å legge ned Heimevernet på Rygge. Forsvarssjefen ønsket i stedet å legge styrken til Lutvann i Oslo. Hovedargumentet for flytteforslaget var innsparinger.

- Det var et veldig dårlig forslag, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og nestleder av Forsvarskomiteen på Stortinget, Signe Øye, til NRK.

- Rygge er ideelt

I dag har Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtatt at HV-01 ikke skal flyttes til Oslo, slik forsvarssjefen har foreslått.

- Det er stort behov for et eget distrikt for Heimevernet i Oslofjord-distriktet, og på Rygge er det så bra for Heimevernet å være. De kan samhandle med aktiviteter som er der, noe som gjør at Rygge er et ideelt sted, sier Signe Øye til NRK.

Ifølge Signe Øye betyr stortingsgruppens vedtak at regjeringen kommer til å avvise forsvarssjefens forslag.

Beslutning etter påske

- Når Arbeiderpartiet som det største partiet har vedtatt dette, er det meget stor sannsynlighet for at det også blir regjeringens standpunkt. Regjeringen legger fram sin melding over påske, sier Signe Øye.

Heimevernets oppgave er å støtte forsvaret, og bidra i alvorlige katastrofer og kriser.

I 2005 ble Heimevernets base for Østfold og Vestfold lagt til Rygge, der 30 mennesker jobber i HV distrikt 01.

Signe Øye (Ap)

Signe Øye (Ap) er nestleder av Stortingets Forsvarskomite.

Foto: Goran Jorganovic / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.