NRK Meny
Normal

- Gi 16-åringer stemmerett

Barneombudet har en klar oppfordring til kommunene.

Barneombud Reidar Hjermann
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Flere kommuner tar i disse dager stilling til om de vil være med på prøveordningen som gir 16 og 17-åringer stemmerett ved kommunevalget i 2011.

Valgurne

De argumentene som brukes mot prøveordningen nå, er de samme som ble brukt i debatten i 1913 da kvinnene fikk stemmeret, sier Hjermann.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Kommuner som vil delta må sende inn søknad innen fristen 1. juli.

Barneombud, Reidar Hjermann, mener det er viktig at ungdommer får anledning til å gi sin første stemme før de flytter hjemmefra.

- At 16 og 17-åringer ikke kan kjøpe øl er ikke et godt nok argument til at de ikke skal få stemme ved lokalvalg, sier Hjermann.

- Det er bare valg hvert fjerde år. Hvis vi venter til ungdommen er 18, 19, 20 eller 21 før de får stemme første gang så er det faktisk slik at veldig mange har flyttet hjemmefra før de får bidratt med sin kompetanse og erfaring på det å være ung i kommunen.

Lav valgdeltagelse

Sist valg brukte bare fire av ti under 30 år stemmeretten sin.

- Vi må gjøre det vi kan for å engasjere de unge i de store samfunnsspørsmålene og håper utvidet stemmerett kan være et bidrag, har kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) uttalt tidligere.

Barneombudet mener at ved å gi 16-åringer stemmerett vil man tvinge politikerne til å ta standpunkt til ungdommens saker på en helt annen måte.

- Politikerne må bruke valgkampen på flere arenaer hvor ungdommen finnes. I dag er ikke det noe vits, fordi ungdom ikke har stemmerett likevel. Politikerne får mye mer igjen for en time på eldresenteret, enn en time på skolen.

Modne nok?

Er 16-åringer modne nok til å stemme ved valg?
- Dette er et argument jeg har hørt før. For nesten hundre år siden da kvinnenes stemmerett ble debattert i forkant av 1913. Det ble sagt at kvinnene er for lett påvirkelig, for umoden og så videre.

- Det er et argument som er helt urimelig når vi snakker om 16-åringer som har gått igjennom skolegang i Norge.

Sentrale ungdomspolitikere i Østfold er positive til å teste ut ordningen.

Hjermann mener politikerne er voksne som helt kynisk stemmer mot denne prøveordningen fordi det går på bekostning av deres egen politiske karriere.

- Politikere som velger å si at 16 og 17-åringer ikke skal få stemme ved lokalvalget er politikere som helt klart sier at vi ikke orker å bruke krefter på å sette oss inn i saker som har med unge å gjøre.

Les også: Frp kraftig frem på meningsmåling

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fire skadet i trafikkulykke

    Fire personer ble skadet i en møteulykke i Oslofjordtunnelen onsdag morgen. To personer er fraktet til Ullevål sykehus med helikopter, en til Ullevål med ambulanse og en til A-hus med ambulanse. Tunnelen er nå åpnet for trafikk igjen.

  • Oslofjordtunnelen åpen igjen

    Tunnelen er åpnet for fri ferdsel etter en trafikkulykke onsdag morgen. To biler var involvert i en møteulykke, og fire personer er sendt til sykehus.