NRK Meny
Normal

- Frykter uakseptabelt lang skolevei

Rådmannen i Halden kommune foreslår skolenedleggelser, utvidelse av skolekretser og nybygging av skole. Foreldre ved grendeskole frykter lang skolevei for de minste.

Prestebakke skole, Halden

FRYKTER NEDLEGGELSE. Prestebakke skole kan bli innlemmet i rådmannens planer for en ny Idd skole nærmere Halden sentrum.

Foto: Rainer Prang / NRK

I forslaget fra rådmannen til neste møte i Hovedutvalg for undervisning og oppvekst beskrives omfattende endringer i Halden kommunes skolestruktur.

En av tre ungdomsskoler kan bli nedlagt, skolekretser utvides, og det må bygges en ny sentrumskole.

Foreldrene på grendeskolen Prestebakke frykter lang reisevei for de minste, dersom skolen legges ned og barna samles nærmere Halden sentrum.

Les også:

- Uakseptabelt med så lang skolevei

I rådmannens innstilling til Hovedutvalg for undervisning og oppveksts møte den 28. april i år heter det:

«Forprosjekt knyttet til ny Idd skole startes opp snarest. Dette prosjektet innbefatter nåværende Idd skole og Folkvang skole. Det bør underveis i prosjektet vurderes om Prestebakke skole skal innlemmes - dette tuftet på fremtidig elevgrunnlag i denne kretsen.»

Leder av Kommunalt Foreldreutvalg, Jørn Gundersen Fredriksen, som selv har barn på Prestebakke skole, sier nedleggelse av skolen er helt uakseptabelt.

– Vår familie bor sju kilometer fra hovedveien. Slik det er i dag kommer skolebussen hjem til oss før den går videre til Kornsjø og plukker opp andre barn. Per i dag er skoleveien for mitt barn 30-45 minutter i buss en vei, sier han.

Dersom Prestebakke legges ned og barna flyttes i retning Halden, vil den daglige bussingen for enkelte kunne komme opp i 3,5 timer, ifølge ham.

– Blir skolen flyttet til Risum eller Øberg er det en helt uakseptabel løsning. Barneombudets retningslinjer sier det ikke bør være mer enn cirka tre kvarters skolevei for en 1. klassing, sier Gundersen Fredriksen.

Les også:

Ber politikerne markere seg

Debatten har i årevis gått rundt Prestebakkes videre eksistens, og tidligere har samtlige politiske partier lovet at de vil beholde skolen.

Den er pusset opp for atskilige millioner, og er et viktig samlingspunkt i området Kornsjø, Prestebakke syd i Halden, der foreldrene gjør vedlikeholdsarbeide på dugnad, forteller KFU-lederen.

– Jeg oppfordrer politikere i Halden til å si tydelig i fra hvor de står i forhold til Prestebakke skole før høstens valg. Dette er en usikkerhet vi som bor i området, barn, foreldre og ansatte ved skolen opplever som svært ubehagelig, sier Jørn Gundersen Fredriksen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke meldt om flere uhell

    Det er ikke meldt om nye hendelser på veiene i indre Østfold de siste timene. Det sier operasjonsleder Pål-Andre Thorsby, i Follo politidistrikt. en person ble sendt til sjekk på grunn av nakkesmerter etter sammenstøt mellom to biler på Slituveien i 10-tiden, det er det eneste som er meldt inn av personskader etter at det var svært glatt på flere veier i indre Østfold i morges og i formiddag.

  • Drevne irer avslutter Månefestival

    Irske Waterboys skal avslutte Månefestivalen neste år. Bandet ble startet av Mike Scott i 1983, og har i en årrekke vært en festivalfavoritt i Norge. – Vi er superfornøyde med å ønske Waterboys velkomne til Gamlebyen, sier daglig leder Torill Frydenlund i Gamlebyen Festivaldrift AS.

    Mike Scott, The Waterboys, Kongsberg Jazzfestival 08.07.17
    Foto: Anders Nielsen / NRK