NRK Meny
Normal

- Forholdsvis greit Haldenbudsjett

Budsjettforslaget for Halden 2007 er bedre enn på mange år - det sier Fagforbundets leder Kirsti Rørmyr.

Kirsti Rørmyr, Fagforbundet Halden kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

Hun har gjentatte ganger tatt harde kamper med kommunen om sparetiltak, men hun mener dette budsjettet er forholdsvis udramatisk.

- Det ligger ingen oppsigelser her, privatiseringer, virksomhetsoverdragelser, eller nedlegginger av tjenester, sier Rørmyr.

Farlig momsbruk

Budsjettet er udramatisk med ett viktig forbehold - Rørmyr liker dårlig at rådmannen vil bruke momskompensasjonen for de store investeringene neste år til drift.

- For 2007 så er det forholdsvis udramatisk i forhold til de siste årene vi har vært gjennom.

Halden kommune blir nødt til å bygge mye nytt neste år - Risum skole er bare ett av pengeslukene. Og når man investerer, blir momsen på 25 % ført tilbake til den investerende kommunen. Det kan ses på som et engangstilskudd, og dermed blir det svært uklokt å bruke dette til å dekke driftskostnader, mener Rørmyr.

- Får svi senere

- Investeringsbudsjettet er veldig høyt. Momspengene får man bare en gang, ogå når man velger å legge dem inn i driften så får man et problem neste år, når pengene lenger ikke er der. Nå kommer det en smell i 2008 eller 2009.

Men ellers er Rørmyr - til stor kontrast fra tidligere år, da Fagforbundslederen tidvis nærmest har erklært kommuneledelsen krig - ikke så verst fornøyd med rådmannens budsjettforslag. Men hun får politisk støtte fra opposisjonen - SV's Mons Hvattum ser også riset bak de fremtidige speil.

- Førsteinntrykket er at rådmannen holder pusten i 2007, og så kommer trykket i årene etterpå. Da trenger vi økte inntekter.

Vi har sagt lenge at vi bår ta tak i dette allerede neste år, sier Hvattum.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber om tips etter flere innbrudd

    Politiet i Sarpsborg ber om tips etter en rekke innbrudd over et kort tidsrom. Det skriver sa.no. Fire av fem innbrudd skjedde i boliger og næringseiendommer på Varteig og Ise lørdag og søndag.

  • Søkte ly på Struten fyr

    Politiet i Fredrikstad avhører i dag to menn som hever de måtte bryte seg inn på Struten fyr i går kveld for å søke ly. En politipatrulje rykket ut til fyret etter at alarmen gikk. Politiet leter også etter en svart gummibåt med påhengsmotor som de to sier de mistet kontrollen over. Så langt er ikke de to mistenkt for noen lovbrudd, opplyser krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad.

    Video Ferie på Struten fyr
    Foto: Nyhetsspiller