NRK Meny
Normal

Jon Michelet om litteraturhuset: forfatterne må stå for innholdet

300 spesielt inviterte gjester deltar på åpningen av litteraturhuset i Fredrikstad. Suksessforfatter Jon Michelet sier han har stor tro på husets fremtid. Se video!

Jon Michelet

Jon Michelet blant mange forfattere som er tilstede på den storslagne åpningen av litteraturhuset.

Foto: Camilla Næss / NRK

I dag klokka 18:00 åpnet det som er blitt Norges nest største litteraturhus. Et bygg på fire etasjer, plassert midt i Fredrikstad sentrum ved Vesterelven.

Champagnefaktor på litteraturhuset

Høy party-faktor på åpningen av Norges nest største litteraturhus.

Foto: Siw Mariann Stømbeck / NRK

Den røde løperen var rullet ut for 300 spesielt inviterte gjester, blant dem suksessforfatterne Jon Michelet og Klaus Hagerup.

NRKs reporter forteller om champagne til kjøling og generell høy party-faktor på stedet. Til tross for en storslått byfest er det likevel mange som lurer på om litteraturhuset bare vil favne en liten del av befolkningen.

Jon Michelet, aktuell med den mestselgende romanen «En sjøens helt- Skogsmatrosen», sier han har stor tro på litteraturhusets fremtid.

– Jeg tror dette kommer til å bety mye, ikke bare for Østfold, men kanskje også for våre naboer i Sverige. Og det store utland, legger Michelet til med et smil.

– Hva skal til for at et prosjekt som dette skal lykkes?

Da må forfattere som jeg stille opp. Jeg skal komme hit og holde foredrag, og være med i huset fra dag én. Det håper jeg at jeg kan dra med meg mine kollegaer på, sier Michelet til NRK.

 • SE VIDEO:
  Fanfarer ved åpningen av litteraturhuset

  Åpningen av litteraturhuset

– De lå bortover Storgata og grein

Daglig leder Merete Lie må også til stadighet svare på spørsmålet om vi virkelig trenger et litteraturhus i Østfold.

Merete Lie

Merete Lie er daglig leder for litteraturhuset i Fredrikstad.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

– Det finnes store leseselskaper her, store bokfestivaler og litteraturfestivaler. Jeg tror vi får til dette, sier hun til NRK.

Lie avviser at befolkningen i Østfold kun er et revy-publikum. Hun mener det finnes et stort lesende publikum her. Ikke lar hun seg skremme av at det fremdeles er ledige billetter til mange av helgens arrangementer heller.

– Vi har arrangementer i løpet av helgen som har plass til 3000 folk. Vi har solgt masse billetter, men det er fortsatt plasser igjen, sier hun.

 • NRK.no følger åpningen gjennom hele helgen!

Programmet for åpningshelgen er nemlig fullstappet med arrangementer. Lørdag inntar «Trygdekontoret» byen, med Thomas Seltzer og Trygdebeistet i spissen.

– Lørdagens åpningsshow ble utsolgt på kort tid. De lå bortover i Storgata i soveposer og grein da de skjønte det, ler daglig leder Merete Lie.

 • NRK.no direkteoverfører åpningsshowet fra litteraturhuset klokka 19:00 i morgen!
  Thomas Seltzer

  Thomas Seltzer og Trygdekontoret gjester Fredrikstad på lørdag.

  Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Et gigantisk dugnadsprosjekt

Litteraturhuset reklamerer altså med en storslått åpningshelg. Merete Lie er stolt av å endelig få vise frem det de har jobbet med å få på plass i flere måneder.

– Men hvordan skal dere klare å fylle huset med publikum og innhold gjennom hele året?

– Dette prosjektet er et gigantisk dugnadsprosjekt. Vi samarbeider med lokale og internasjonale aktører som er med og fyller huset med innhold, svarer Lie.

– Vi har satt sammen et bredt program, der alt fra religiøse foreninger, historielag, lokale medier og nasjonale medier deltar. Målet er å fylle huset med stor bredde slik at det appelerer både til unge og voksne, svarer Lie.

 • SE VIDEO:
  Litteraturhuset åpner

  Litteraturhuset åpner

– Flott med private initiativ

Byggekostnadene på nærmere 100 millioner kroner er blitt finansiert privat, mens selve litteraturhuset og innholdet i det skal driftes av en ikke-kommersiell stiftelse.

Stiftelsen "Litteraturhuset Fredrikstad" kom i stand 19. desember 2011. Den har et budsjett på ni millioner kroner for 2013. Neste uke åpner nok et litteraturhus, denne gangen i Bergen. Snart kan Norge skilte med et dusin av dem.

(Teksten fortsetter under bildet)

Ordføreren ankom på rød løper

Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård ankom litteraturhuset på rød løper. Han mener litteraturhuset kan øke byens attraksjon.

Foto: Camilla Næss / NRK

Knut Olav Ålmås, forfatter og redaktør, sier til NRK at han syns det er flott med slike private initiativer.

– Det er flott at vi får disse private supplementene til offentlige bibliotek. Det kan skape et nytt publikum og et nytt tilbud, mener han.

– Hvilken rolle bør litteraturhuset i Fredrikstad ha?

– De bør ta de viktige debattene. De bør greie å tiltrekke seg viktige norske forfattere, og gjerne utenlandske også, mener Ålmås.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Trafikkuhell i Råde

  En bil har kjørt av vegen på Rådesletta i natt. Bilen lå på siden da nødetatene kom frem. Føreren, en mann i 40 årene kom uskadet fra uhellet, men politiets kontroll viste at han ikke hadde førerkort så han blir anmeldt.

 • Skogbrann i Trøgstad

  Laster Twitter-innhold