- Føler meg latterliggjort

Down On The Farm-general Tom Skjeklesæther raser mot Halden kommune etter store kutt i det kommunale tilskuddet til festivalen. Trekker seg fra all kulturvirksomhet.

Tom Skjeklesæther har vært en meget sentral skikkelse i norsk musikkliv i over 30 år, både som manager, konsertarrangør, musikkjournalist og programleder.

Nå gir han opp Halden, etter at kommunen i 2008-budsjettet har kuttet tilskuddet til Down On The farm V2 med 25 prosent til 150 000,- kroner.

- Det er umulig for meg å holde på når jeg føler meg latterliggjort av kommunen på denne måten, sier han til Halden Arbeiderblad.

- I tenkeboksen

Gillian Welch

Mange kjente artister har gjestet Down On The Farm i løpet av årene. Her er Gillian Welch fra 2007-arrangementet.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det var Tom Skjeklesæther som i sin tid startet de populære Down On The Farm-konsertene i Enningdalen, langt til skogs, utenfor Halden sentrum.

År etter år gjestet verdenskjente artister og norske stjerner scenen på Gribsrød går i Enningdalen.

I 1998 ble det besluttet å flytte festivalen til sentrum av Halden. Dermed falt besøkstallet, og da Buck Owens samme år meldte pass på grunn av et dødsfall i sin krets etter først og ha bekreftet ankomst, falt festivalen fra hverandre.

I 2006 vekket Skjeklesæther roots-festivalen til live igjen. Sammen med Kai Jarre, som nå er offisiell arrangør og eier av festivalen, ble det kunstnerisk sukses 2006 og 2007.

Kai Jarre sier til Halden Arbeiderblad at han nå har gått i tenkeboksen, etter at Halden kommunes utvalg for kultur og idrett kuttet tilskuddet til DOTF med 25 prosent.

- Slått ut av allsang

Skjeklesæther er sterkt kritisk til Halden kommunes prioritering.

Han mener kommunen nå har blitt en "allsang- og operakommune", og at det går på bekostning av annet kulturliv.

- Når en vet at Halden kommune brukte to millioner kroner på "Allsang på grensen" i fjor, og er villig til å bruke minst to millioner i år, sier det seg selv hva ledende politikere i Halden er opptatt av, sier han til Halden Arbeiderblad.

Han trekker seg nå fra all kulturell virksomhet i Halden.

Gjennom årene har haldensere og tilreisende nydt godt av Skjeklesæthers mange kontakter i inn- og utland, og foruten DOTF har han gjennom 30 år arrangert et uttall av konserter i lite og stort format.

I tillegg har han vært en aktiv pådriver i Kulturrådet i Halden, og forkjemper for at Rockemuseet skulle bli etablert i Halden.
 
- Etter å ha jobbet i politisk motbakke i 35 år er det ikke lenger mulig for meg å fortsette. Nå er det nok. Aldri mer, sier Skjeklesæther.