NRK Meny
Normal

- Feilmedisinering over hele landet

Det er ikke bare Østfold som sliter med problemer med feilmedisinering på sykehjemmene.

Medisiner
Foto: Illustrasjonsfoto:www.colourbox.no

- Vårt inntrykk er at det er mer variasjon mellom kommunene enn det er mellom fylkene, så det er nok steder i landet der situasjonen er den samme som i Østfold, sier assisterende direktør i Statens Helsetilsyn, Geir Sverre Braut.

Alvorlige medisineringsfeil

Helsetilsynet har kontrollert åtte sykehjem i Østfold, og funnet alvorlige medisineringsfeil ved sju av disse.

Les mer:

Seniorrådgiver i Helsetilsynet i Østfold, Knut Fredrik Thorne, har eksempler på blant annet mennesker som har fått andre pasienters medisiner. En pasient fikk anti-depressiva istedet for hjertemedisin.

– Pasienten trodde selv at hun kom til å dø, og familien ble tilkalt for å sitte ved pasientens side. Det gikk fire døgn før feilen ble oppdaget, sier Thorne.

SE REPORTASJEN I NETT-TV:

Video nsps_upload_2009_9_2_19_6_39_560.jpg

- Et tilbakevendende problem

I følge assisterende direktør Geir Sverre Braut er ikke dette enestående for Østfold . - Det er ingen grunn til å tro at Østfold peker seg ut, sier Braut.

Den assisterende direktøren sier dette er et problem som har eksistert i lang tid.

- Dette er noe kommunene har visst om og strevd med i mange år, så det er litt underlig at man fortsatt strever med dette problemet, sier han.

- Uforsvarlig og ulovlig

Statens Helsetilsyn ser meget alvorlig på at sykehjem mangler rutiner for å sikre at pasienter får den riktige medisineringen.

- Det er uforsvarlig og ulovlig, sier Braut.

- Mange kommuner har nok behov for å gå inn med mer kraft i den helsefaglige ledelsen for å se til at de får på plass rutinene for legemiddelhåndtering, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trusler mot politiet

    En beruset 30-åring ble kjørt i arresten på grunn av ordensforstyrrelser i Halden sentrum i natt, samt sjikanering og trusler mot politiet. Mannen blir anmeldt.

  • Unge festdeltakere

    Politiet i Fredrikstad avslutter en fest på en privat adresse i sentrum i natt på grunn av mye bråk. I følge politiet var deltakerne veldig unge.