NRK Meny
Normal

- Feil å fengsle 15-åring

 

Justisminister Knut Storberget (Ap)
Foto: NRK

Justisminister Knut Storberget (Ap) setter ned et utvalg som skal finne alternative løsninger for unge kriminelle.

Målet er at innen to år skal ingen under 18 år sitte i fengsel. 

- Vi må finne andre løsninger slik at vi faktisk reduserer tilbakefallsfaren blant annet, sier Storberget.

 

Retten
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

15-åring fikk varetekt

En 15-åring som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, ble mandag varetektsfengslet i 14 dager med brev- og besøkskontroll.

Justisminister Knut Storberget mener det er feil å sette en 15-åring i fengsel. Han vil sette ned et utvalg for å finne andre løsninger enn fengsel for mindreårige, sier han til NRK.

- Fengsel er i tråd med loven, men det viser seg å være veldig dårlig kriminalpolitikk i den forstand at vi ofte innleder en kriminell karriere for de mindreårige. Vi må finne andre løsninger slik at vi faktisk reduserer tilbakefallsfaren blant annet, sier Storberget.

Alternativ med straffemekanisme

Utvalget regjeringen nå setter ned, skal finne alternativer til fengsel. Målet er å sikre samfunnets sikkerhet, samtidig som kriminelle barn og unge får god oppfølging uten at de må sitte i et tradisjonelt fengsel.

I stedet vil man se på institusjonslignende plasser, som samtidig fungerer som en straffemekanisme.

Regjeringens mål er at ingen mindreårige skal settes i vanlig fengsel innen to år.

Advokat Harald Otterstad
Foto: Sverre Jarild / Scanpix

Påkjærte kjennelse

Under fengslingsmøtet mandag krevde advokat Harald Otterstad, som forsvarer 15-åringen, at gutten skulle ivaretas av barnevernet i lukket institusjon.

Forsvareren påkjærte på stedet til lagmannsretten fordi gutten i stedet ble varetektsfengslet.

Før rettsmøtet tilbakeviste advokat Otterstad overfor NTB meldinger om at 15-åringen har forklart til politiet at han ble påkjørt eller truffet av avdøde Egil Silverhelm Hansens bil.

- Det er helt ukjent for meg at han skal ha forklart dette. Det han har sagt, er at han møtte en bilist, sier Otterstad.

Aktor, politiadvokat Dag Fredrik Reymert, vurderer å påkjære fordi han ikke fikk medhold i kravet om at de 14 dagene i varetekt skulle skje i isolasjon.

- Dette vil bli avgjort i løpet av et par dager. I mellomtiden blir gutten sittende i varetekt, opplyser kriminalsjef Tore Abrahamsen i Østfold politidistrikt til NTB.

Lukkede dører

15-åringen er siktet for å ha slått i hjel den 76 år gamle mannen i et kombinert bolig- og industristrøk i Sarpsborg tidlig søndag morgen.

Retten valgte å lukke dørene under fengslingsmøtet i Sarpsborg. Dørene ble lukket på begjæring fra aktor med henvisning til siktedes lave alder.

Ifølge kriminalsjefen kom det ikke fram noe nytt i retten i forhold til det politiet kjente til fra før.

Flere vitner

Politiets etterforskere er nå blant annet opptatt av å kartlegge guttens bevegelser før det fatale møtet med 76-åringen, og det er avhørt flere vitner i saken.

Politiet sitter også med vitneutsagn om deler av voldsutøvelsen. Kriminalsjef  Tore Abrahamsen vil imidlertid ikke si hva som så langt har kommet ut av avhørene.

Den foreløpige obduksjonsrapporten på 76-åringen er nå klar, men Abrahamsen vil kke kommentere rapporten overfor NRK mens etterforskningen pågår.

NTB/NRK 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Flere vil studere i Østfold

    Tall fra Samordna opptak viser at det til sammen er 12.272 søkere til de 1699 studieplassene ved Høgskolen i Østfold. Det er drøyt 9,5 prosent flere søkere enn i fjor.

    Høgskolen i Østfold, Halden
    Foto: Rainer Prang / NRK
  • Tatt i 114 km/t i 80-sone

    Politiet har hatt trafikkontroll med fokus på hastighet i Eidsberg i dag. På fem timer skrev de ut 21 forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 114 km/t i en 80-sone.