NRK Meny
Normal

- Fabrikkerer underskudd

Tidligere ordfører i Halden mener dagens posisjon fabrikkerer underskudd, for å slippe å innfri valgløfter. Ap hevder administrasjonen har brukt penger uten fullmakt.

Per-Kristian Dahl

FABRIKKERER UNDERSKUDD. Haldens tidligere ordfører, Per-Kristian Dahl (Ap), gjentok torsdag sine beskyldninger mot den sittende posisjonen om underskudd og valgløfter.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Halden kommunestyre behandlet i et nærmere seks timer langt møte sist torsdag blant annet rådmannens årsmelding for 2011, som ikke er lystelig lesning for byens innbyggere.

Halden kommune gikk 143,3 millioner i minus i fjor, og i år går det mot rundt 70 millioner i minus med dertil hørende massive kutt i mange kommunale tjenester.

Underveis i kommunestyremøtet torsdag entret Haldens tidligere ordfører, Per-Kristian Dahl (Ap) talerstolen, og han gjentok det han har sagt tidligere i år, om at den sittende posisjonen ønsker seg underskuddet kommunen nå sitter med, for å slippe å innfri egne valgløfter.

Les også:

- Uttalelsen taler for seg selv

Ordfører Thor Edquist har også tidligere rast mot Halden Ap etter at det har kommet lignende beskyldninger, som det som kom fra Dahl i kommunestyret sist torsdag.

Edquist sa i mars i år at Per-Kristian Dahl burde opptre noe mer ydmykt, når han har vært med på å kjøre kommunens økonomi i grøfta.

Halden-ordførerens holdning har ikke endret seg etter torsdagens uttalelse fra Dahl, da den tidligere Ap-ordføreren ble klubbet umiddelbart etter sin uttalelse.

- Jeg banket i bordet og sa, at det for oss bare er en måte å føre et regnskap på, og det er den korrekte måten.

Jeg synes en slik kommentar taler for seg selv og den behøver ikke kommenteres, sier Edquist til NRK.no.

Bad om klubbing av sleivbemerkninger

NRK har forsøkt å få kontakt med Per-Kristian Dahl, for å få hans kommentar til uttalelsene, som står gjengitt i Halden Arbeiderblad lørdag, men har ikke fått svar tilbake fra Dahl.

Av TV Haldens opptak fra kommunestyremøtet er det imidlertid godt dokumentert hva som ble sagt fra talerstolen.

Dahls uttalelser om fabrikkert underskudd kom i etterkant av en uttalelse fra varaordfører Lena Karlsen (H).

Dahl mente, da han entret talerstolen, at Edquist burde slå ned på sleivbemerkninger han opplevde Karlsen kom med.

- Etter mitt syn, ordfører, er underskuddet for 2011 et fabrikkert underskudd av dagens posisjon, for å unngå å fylle opp sine egne valgløfter, sa Dahl.

Da falt ordførerens klubbe.

- Da klubber jeg heller deg. Det er ingen her, som har fabrikkert noen verdens ting, sa Edquist.

Halden kommune

DELTE MENINGER OM UNDERSKUDD. Tidligere rådmann Per Egil Pedersen (t.v.) mente politikerne er skyld i underskuddet for Haldens del. Dahl (stående til høyre) mener Edquist (t.v.) og posisjonen fabrikkerer underskuddstallene, for å slippe å innfri sine valgløfter før kommunevalget i 2011.

Foto: Faceboook: Glad i Halden

- Ønsker seg et underskudd

Dahl, som har vært ordfører i Halden de siste åtte årene, har i Kommunal Rapport uttalt at nåværende politiske flertallet har skyld i fjorårets underskudd, og at den nye posisjonen ikke har fattet raske nok og riktige vedtak.

I et debattinnlegg under spalten "Innhogg" i Halden Arbeiderblad den 11. januar i år skrev Per-Kristian Dahl at han tror det nye politiske flertallet ønsker seg et størst mulig underskudd, slik at de skal slippe å innfri valgløftene sine, noe han gjentok i kommunestyret sist torsdag.

Svein Olaussen, Halden Arbeiderparti

BRUKTE PENGER UTEN VEDTAK. Svein Olaussen (Ap) hevdet i kommunestyret at det var ukontrollert pengebruk, som lå bak deler av underskuddet fra 2011, og at administrasjonen hadde betalt ut millioner uten vedtak.

Foto: Halden Dagblad

- Administrasjonen brukte penger uten vedtak

Dahls partikollega, Svein Olaussen, sa under kommunestyremøtet torsdag at administrasjonen i Halden kommune ifjor betalte ut millioner uten vedtak og uten budsjettdekning.

Olaussen kunne ikke si noe om hvem som kunne ha ansvaret for den ukontrollerte pengebruken.

Halden Arbeiderblad skriver at Arbeiderpartiet i flere måneder har forsøkt å redusere fjorårets underskudd så mye som mulig, og at partiet ikke vil ha ansvaret for å ha kjørt økonomien i grøfta.

Under kommunestyrets møte torsdag hevdet Svein Olaussen at hele 81,7 millioner kroner var brukt utenfor politikernes kontroll, og han ville ha underskuddet ned til 61,6 millioner i stedet for et underskudd på 143,3 millioner, skriver Halden Arbeiderblad.

- Det er et korrekt regnskap. Underskuddet går det ikke an å snakke seg fra, sa varaordfører Lena Karlsen (H) i debatten rundt regnskapstallene fra 2011.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold 18:50

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • – Ekteparet var ikke tilfeldig mål

    Et ektepar i Rygge ble natt til mandag utsatt for et grovt hjemmeran. Politiet jobber nå etter en teori om de ikke var et tilfeldig mål. – Vi føler oss sikre på at naboer og alle andre i Østfold kan sove trygt om natten, sier politiadvokat Anders Svarholt til Moss Avis.